Iran hevdet mandag at de har gjennomført vellykkede tester av to raketter ved Hormuzstredet, der en betydelig andel av oljen fra Midtøsten skipes ut. Landet har de siste ti dagene gjennomført en militærøvelse i området. Der skal marinen blant annet ha øvd på å stenge stredet.

Analytikere setter militærøvelsen i sammenheng med konflikten om Irans atomprogram, der både EU og USA har satt inn straffetiltak for å få landet til å rette seg etter deres krav.

I forrige uke kom det antydninger om at Iran kan svare med å sperre skipsleden dersom det innføres internasjonale sanksjoner som rammer landets oljehandel.

Sjokkbølger
Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), tror ikke på et slikt scenario.

– Det er derimot reell fare for at Israel og/eller USA går til angrep på Iran i 2012. Da vil aksjoner mot Hormuzstredet være et mulig iransk mottiltak. Hvis bare én oljetanker senkes i dette området, vil det sende sjokkbølger inn i verdensøkonomien, påpeker han.

Marinens øverstkommanderende Habibollah Sayyari sa mandag at landet ikke har noen intensjoner om en slik aksjon.

– Det er ikke gitt ordre om å stenge Hormuzstredet. Men vi er forberedt på ulike scenarier, sa han ifølge nasjonalt fjernsyn, melder Reuters.

Israel hevder imidlertid at Iran vil ha liten sjanse dersom det blir en væpnet konflikt i gulfen.

– Dette ville ikke kunne bli kalt en jevn kamp mellom de to sidene, sa minister for strategiske forhold, Moshe Yaalon, til israelsk radio.

Ulike raketter
Marinen omtaler våpnene som ble testet, kalt Qader og Nour, som langdistanseraketter. Men førstnevnte har en rekkevidde på 200 kilometer, noe som militære eksperter omtaler som mellomdistanse eller til og med kortdistanse. Iran har imidlertid raketter som kan nå mye lenger – opptil 2.400 kilometer.

Det er rundt 225 kilometer fra Iran til nærmeste punkt i Bahrain, på andre siden av Hormuz-stredet. Den amerikanske marinens femte flåte, som dekker regionen, har base i Bahrain, og den har gjort det klart at den ikke vil godta at Iran hindrer skipstrafikken.

Noen analytikere mener Iran ønsker at sabelraslingen skal få omverdenen til å gå med på nye forhandlinger om landets atomprogram. Mange, spesielt i Israel, frykter at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, men Iran hevder de vil bruke teknologien til å skaffe seg energi.

Iranske medier meldte søndag at landets sjefforhandler Saeed Jalili skulle skrive til EU og fortelle at Iran ønsker nye samtaler.

Svake ledere
Men Sverre Lodgaard har liten tro på at den spente situasjonen nå kan løses med diplomati.

Det er ikke noen ledere i Iran som har styrke til å føre effektive internasjonale forhandlinger, på grunn av interne stridigheter, påpeker han.

– I Israel betrakter man forhandlinger som bortkastet tid. I USA har ikke president Barack Obama noe politisk rom til å drive forhandlinger, sier han videre.

Han mener de i Israel og USA som ønsker å bruke makt, nå kan si at alle andre muligheter har vært forsøkt – fra forhandlinger og sanksjoner til drap på iranske kjernefysikere og sabotasje.

Ved siden av å stenge passasjen i Persiabukta, kan Iran også svare på et angrep på andre måter. Det kan være å skyte raketter mot Israel eller å få de militante gruppene Hamas og Hizbollah til å gå til aksjon. Å skape problemer for USA i Afghanistan og styrke samarbeidet med regjeringen i Bagdad kan også være blant Irans svar, ifølge forskeren. (©NTB)