Det norske olje- og gasselskapet Hemla Vantage er i ferd med å inngå en kontrakt verdt 600 millioner dollar (5 milliarder kroner) med et iransk selskap - noe som i så tilfelle vil bli en av de første store gassavtalene siden de internasjonale sanksjonene mot Iran ble opphevet.
Det skriver Financial Times.
Kontrakten går ut på at Hemla Vantage og Kharg Petrochemical Company (KPC) vil etablere et felles selskap, et såkalt joint venture, som skal produsere og eksportere lng innen 2017. Lng er flytende naturgass.
Hemla er et holdingselskap som etablerer partnerskap innen olje- og gassindustrien, men har vært svært lite synlig i mediene.
Daglig leder i selskapet er Knut Søvold, mens styreleder er Gerhard Ludvigsen.
- Hemla vil sikre gjeldsfinansiering og vil være 50/50 likeverdige partnere med KPC /KGRC (sistnevnte et søsterselskap av KPC, red.adm.), sier Ludvigsen i et intervju med FT.
Den potensielle avtalen er en indikasjon på Irans ambisjoner:
Landet besitter verdens fjerde største olje- og verdens nest største gassreserver, ifølge det amerikanske energidepartementet, og er blant verdens topp ti olje og topp fem naturgassprodusenter.
- Ingen ville tro det
- Iran vil virkelig gå fra å være en tradisjonell aktør til en moderne aktør. Ingen ville tro at Iran skulle bli først i verden med å produsere lng fra et flytende produksjonsfartøy (FLNG) i 2017, sier Gerhard Ludvigsen til FT.
Fellesselskapet (et joint venture) vil kjøpe 200 millioner standard kubikkfot gass som i dag brennes opp, såkalt fakling, fra offshore oljefelt nær Kharg Island over en periode på opp til 15 år.
Produksjonsfartøyet, som er produsert i Kina, og klar for å bli sendt til Kharg Island innen oktober, vil bli leaset fra et belgisk selskap.
Ludvigsen sier at europeiske banker, inkludert tyske institusjoner, er klare for å finansiere prosjektet.
Han vet imidlertid ikke nøyaktig når kontrakten vil bli signert. KPC ønsker ikke å kommentere saken overfor FT.
DN har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar til saken fra Gerhard Ludvigsen.
Følg markedene med DN Investor
Les også:
Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens
Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet
Se DNtv:
Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.