Lørdagens bekreftelse fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjør at Norge og EU må oppheve de økonomiske sanksjonene som har begrenset handel og samarbeid med Iran.
– Opphevelsen av en stor del av sanksjonene mot Iran åpner for at landet blir tettere integrert i det internasjonale samfunnet, både politisk og økonomisk, sier Brende.
– Gjennomføringen av denne avtalen er en betydelig seier for diplomatiet og for felles internasjonal innsats, for å unngå at Iran utvikler atomvåpen samtidig som det sikrer landets rett til å bruke kjernekraft til sivile formål, fortsetter utenriksministeren.
Norske bidrag
Etter mange års arbeid ble det i fjor sommer inngått en avtale mellom Iran og stormaktene i den såkalte P5+1-gruppen, bestående av USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.
Avtalen trådte i kraft lørdag og innebærer at flere økonomiske sanksjoner oppheves i bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.
Norge har bidratt med 14 millioner kroner til IAEAs arbeid med å kontrollere at Iran har oppfylt sine forpliktelser, ifølge Utenriksdepartementet. Dessuten bidro Norge i desember med å transportere naturlig uran til landet, som erstatning for anriket uran.
Opprettholder forbud
Selv om flere økonomiske tiltak mot Iran nå oppheves, vil fortsatt en rekke sanksjoner og forbud opprettholdes.
– Jeg vil understreke at det fortsatt vil være begrensninger i vårt forhold til Iran, blant annet tiltakene som er innført på grunn av menneskerettssituasjonen i landet, sier Brende.
Atomavtalen innebærer at FNs våpenembargo skal bestå i fem år, mens sanksjonene mot Irans bruk av missiler ikke skal oppheves på åtte år. I tillegg vil det være forbud eller restriksjoner for eksport av varer og teknologi på enkelte sensitive områder. (©NTB)
Les også:
Se DNtv: Dette skal du se etter på visning