Den nye atomavtalen mellom Iran og USA ligger nå til behandling i den amerikanske kongressen. Godkjennes denne, kan Iran for alvor melde seg på i konkurransen om å tilby olje til markedet.

Landet vil øke råoljeproduksjonen til 4,7 millioner fat per dag innen tre år, har oljeminister Bijan Zanganeh opplyst.

Torsdag meldte viseoljeminister Amir-Hossein Zamaninia at landet venter ytterligere råolje til markedet få måneder etter at sanksjonene mot landet lettes. På mindre enn ett år vil eksporten ha økt med én million fat per dag, anslår Iran selv.

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB venter å se økende salg av iransk olje i begynnelsen av 2016.

Priskutt

Men skal Iran klare å nå produksjonsmålene, er landet avhengig av å tiltrekke seg oljeinvestorer og produsenter med kapital og kunnskap.

- Iran er nødt til å posisjonere seg for å komme inn i markedet igjen. Dette gjør de ved å tilby rimeligere olje til land de tidligere har hatt mye kapasitet i, forklarer oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Dette gjelder land som Kina, Tyrkia, Sør-Korea og ikke minst India. Sistnevnte er ventet å ta over stafettpinnen etter Kina hva angår vekst og økning i levestandard.

- Oljeetterspørselen har vært fallende i Europa. Det er i Asia vekstmarkedene er, og særlig India man konkurrerer om, sier Saltvedt.

Nye kontrakter

I håp om å skaffe seg ytterligere konkurransefortrinn, har Iran endret kontraktstrukturen og laget nye petroleumskontrakter for sine potensielle investorer.

- De kaller det IPC: Iran Petroleum Contract, forklarer oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)

De nye kontraktene skal inneholde helt nye forutsetninger og bedre vilkår enn tidligere, i tillegg til å tilby individuelt forhandlede kontrakter per blokk.

- Blant annet reduserer Iran risikoen for utenlandske investorer, gir operatørskap og tilbyr mye lengre kontrakter på mellom 20 til 25 år, sier Kjus.

- Hvordan skiller disse kontraktene seg fra andre kontrakter?

- Ifølge en fersk rapport er dette bedre kontrakter enn det som er tilsvarende for Irak og Kurdistan. Det ser ut til å rett og slett være bedre for operatøren enn her. Også for mindre selskaper vil Iran tilby bedre betingelser, mener DNB-analytikeren.

Formøter

Landet skal være godt i gang med investormøter, og hadde blant annet formøter med kineserne før den ferske atomavtalen ble signert.

- De har også hatt møter i London med oljeselskaper for å forbeberede seg på en ny oljeverden, legger Kjus til.

Han tror produsenter som tidligere har operert i landet, vil være fristet til å prøve seg på nytt.

- Jeg tipper det er god interesse for å gå tilbake for en god del av disse, understreker han.

Tidligere har blant annet det norske oljeselskapet Statoil operert i landet. Foreløpig er det for tidlig for selskapet å si om de skal satse på Iran nok en gang.

Les også: Ber Statoil komme tilbake

Det Røkke-eide oljeselskapet Aker Solutions har derimot vist interesse.

- Iran har allerede hatt besøk av oljeselskaper for å kunne starte produksjonen raskt, og oljeselskapene er der for å sikre seg arealer. Det gir potensiale også for norske oljeselskaper, mener Saltvedt.

Hun legger til at oljegiganten Exxon allerede har vært i landet og posisjonert seg for å få tillatelsen det trenger for å slippe inn så snart det iranske markedet åpner.

Teknologimangel

Ifølge BP Statistical Review har Iran de fjerde største oljereservene i verden. For å kunne nyttiggjøre seg av disse, har landet et stort behov for teknologisk kunnskap.

- De ligger etter på IR- og ER-teknologi, drillingteknologi og teknologi for å utvinne ukonvensjonelle ressurser som tungolje og surolje, ramser Kjus opp.

Dette har bidratt til Irans ønske om å danne samarbeidsavtaler med vestlige selskaper.

Selskapene som bidrar på teknologisiden, vil få enda bedre betingelser i Irans nye kontraktstruktur.

Torsdag la Iran frem planer om olje- og gassprosjekter verdt 185 milliarder dollar i håp om å lokke investorer til landet.

Forfall på produksjonsfelt

I tillegg til landets teknologimangel, har et sentralt spørsmål rundt produksjonskapasiteten dreid seg om hvorvidt de operative oljefeltene i Iran er i god nok stand.

- Det har vært snakk om hvor mye Iran egentlig kan skru opp produksjonen sin i forhold til hvor godt de har vedlikeholdt produksjonsfeltene. Det naturlige fallet i produksjonen kan bli større dersom disse er dårlig vedlikeholdt, forklarer Saltvedt.

Foreløpig er det «ingen» som vet dette. I sin siste midterm-rapport fra februar, skriver imidlertid Det internasjonale energibyrået at Iran har brukt «mye mer» enn tidligere antatt på vedlikehold av feltene, ifølge Saltvedt.

- Det betyr at de kan skru opp mer enn man først var redd for. Produksjonen som har vært nede nå kan komme opp raskere, og i tillegg har Iran de flytende lagrene som ligger på skip, sier Nordea-analytikeren.

 

Les også:Her vil folk våkne til bensinsjokk om én uke

Asia i dag: Pessimismen sprer seg i Kina

Advarer om rusede arbeidere i Nordsjøen

 

Se også:

Her er en premium-suv uten premium prislapp:

Her er en premium-suv uten premium prislapp
Storsuv-en Kia Sportage gir deg faktisk mye bil for pengene.
01:56
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.