Iran og USA er igjen i forhandlinger om Irans atomprogram og sanksjonene mot landet. Fristen for å få en avtale på plass er satt til tirsdag denne uken.
Kommer en avtale i stand, står iranske oljetankere klare med opptil 45 millioner oljefat til salgs, ifølge oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
I tillegg er det ventet at Iran vil øke oljeproduksjonen dersom sanksjonene lettes, påpeker hun.
70 millioner på lager
Størst er spenningen knyttet til Irans enorme oljelagre, ifølge Saltvedt.
Landets lagre består av omkring 70 millioner fat. Til sammenligning produserer Norge 1,5 millioner fat olje per dag.
Undersøkelser viser, ifølge Bloomberg og Reuters, at omtrent 40-45 millioner av Irans oljefat ligger lagret i eksportklare skip.
Oppheves sanksjonenene mot landet, vil den umiddelbare oljeeksporten kunne sende oljeprisen ned, ifølge Saltvedt.
- Vi vil få en liten umiddelbar reaksjon. Hvor stor nedgangen blir avhenger av hvordan avtalen skal se ut, blant annet er det knyttet en del usikkerhet til hvorvidt eventuelle lettelser av sanksjoner vil lettes umiddelbart eller gradvis, forklarer oljeanalytikeren.
Hun tror en eventuell oljeprisnedgang vil ligge godt under fem dollar fatet.
Til tross for at USAs utenriksminister John Kerry søndag uttalte at partene ikke er i mål, er Saltvedt optimistisk:
- Det er fremgang og jeg har troen på at det blir en avtale. Dette er en prestisjesak for begge land, og særlig for USAs president Barack Obama, sier hun.
Vil øke til 2,3 mill. fat
Flere store oljeselskaper, deriblant Total og Shell, har forberedt et inntog i Iran dersom sanksjonene forsvinner.
Landets viseoljeminister Mansour Moazami opplyste nylig at Iran er forberedt på å øke produksjonen med én million oljefat per dag, i tillegg til å doble eksporten til 2,3 millioner.
Men det tror Saltvedt er vel optimistisk.
- Investeringene i Irans oljesektor har kommet raskere enn mange hadde trodd. Men jeg tror ikke Iran har potensialet til å øke produksjonen med mer enn 800.000 fat per dag. Skal de få til det, vil det ikke skje før jul, sier hun.
En økt sjanse for en Iran-avtale gir økt tilbud i markedet i en 12 til 18 måneders horisont, skriver råvareanalytiker Bjarne Schielderup i SEB Markets i en oppdatering mandag.
Hans syn på oljemarkedet er at «etterspørselen er god, men tilbudssiden er bedre».
Enighet i Iran-forhandlingene er også på listen til oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets over situasjoner som truer oljemarkedet.
- Det er ikke utenkelig at det kan bli en umiddelbar sanksjonsløfting ved underskrift, og det vil være negativt, sa Kjus til DN i forrige uke.
Utsatte fristen
Partene i atomforhandlingene utsatte selv fristen for en ny avtale til 7. juli. Nå kan det imidlertid se mørkere ut for å få på plass avtalen innen tidsfristen.
President Barack Obamas talsmann Josh Earnest opplyste mandag kveld at det ikke er sikkert at en avtale vil foreligge tirsdag.
Klarer ikke partene å komme til enighet ved fristens utløp, vil det ta dobbelt så lang tid å behandle eventuelle sansjonsopphevelser i Kongressen, ifølge Saltvedt.
Og det vil være en stor skuffelse, tror hun.
- Det vil bli en nedtur. Forhandlingene har pågått i 2,5 år allerede. Nå har man kommet såpass langt at det kun er de siste bitene som skal på plass, sier hun.
Kommer man ikke videre nå, er spørsmålet om man vil klare det om et halvt år.
- Er det nok tid? Da er det klart at det blir større skepsis, mener oljeanalytikeren.
Les også:
Rolls Royce kutter anslag - aksjen stuper
Internasjonale medier: Han er favoritten til å bli Hellas' nye finansminister
Se DNTV: Slik lokker de unge til å spare
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.