Angrepet rammet artilleri som har blitt brukt av opprørerne mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Erbil. Amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 200 kilo, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.
USAs president Barack Obama har åpnet for luftangrep mot opprørerne, blant annet for å beskytte amerikanere i Erbil. Byen huser både amerikanske militærrådgivere og diplomater.
– Begrenset militæraksjon
USA har allerede sendt flere hundre militærrådgivere til Irak, men Washington har fram til fredagens angrep vært skeptisk til en militær inngripen.
– Vi ser en endring. Det er en forskjell på å sende militærrådgivere og det å angripe militært fra luften. Men det er tydelig at Obama ikke har ambisjoner om å gå etter opprørere i hele Irak. Det er en krig han ikke ønsker, sa forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt til NTB fredag formiddag.
ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak. De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak, som følge av opprørsgruppens brutale frammarsj.
I tillegg til å beskytte amerikanere i Irak, vil USA gjennomføre luftangrep for å stanse det Obama kaller «et mulig folkemord».
Kurderne presses tilbake
– I dag handler det utelukkende om en begrenset operasjon for å beskytte minoriteter. Men om det faktisk skjer, vil tiden vise. Hvis man først går inn militært, har man brutt en barriere, sa Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB fredag formiddag.
Den siste tiden har ISIL tatt over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene, blant annet byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra.
– Når den irakiske hæren trakk seg tilbake, fikk kurderne kontroll over større områder enn tidligere. Styrkene deres er derfor spredd utover et stort område, noe som har gjort dem sårbare, mener Selvik.
I tillegg til Sinjar har ISIL nå kontroll over flere andre byer i Nord-Irak, blant dem millionbyen Mosul. ISIL har også kontroll over byen Fallujah sør i landet, som ligger rundt 65 kilometer vest for Bagdad.
– Man trodde ISIL ville konsentrere seg om Sør-Irak, om områdene rundt Bagdad. Men ISIL har utvidet fronten nord i landet, noe som overrasket kurderne sier Selvik.
Politisk prosess i stampe
I sommer har Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki gjentatte ganger bedt om amerikansk militær inngripen for å stoppe ISILs frammarsj. Det har Obama ikke ønsket. Han har stilt krav til den politiske prosessen i landet og legger press på Maliki til å danne en samlingsregjering med sjiaer, sunnier og kurdere – som man håper kan legge grunnlag for varig politisk stabilitet.
– Nå trekker Obama en militær linje for å beskytte Erbil, amerikanere i landet og sivile. Men han ønsker ikke å kaste seg inn i krigen – han ønsker fortsatt å presse Bagdad til å danne en samlingsregjering, eventuelt presse fram Malikis avgang. Dessverre har den politiske prosessen stått i stampe i hele sommer, til tross for alvoret i situasjonen, mener Selvik.
– Spesielt ansvar
I tillegg til flyangrep, har Obama godkjent flyslipp av nødhjelp i Irak. Flere flydropp er allerede blitt gjennomført i fjellområdene utenfor Sinjar, både torsdag og fredag.
Storbritannia hilste fredag velkommen USAs beslutning om å slå til mot ISIL, men en talsmann for statsministernes kontor sier Storbritannia ikke har noen planer om en militær intervensjon.
Britene gikk i 2003 inn i Irak sammen med amerikanerne. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.