Islendingene sier som ventet nei til den omstridte Icesave-avtalen, viser foreløpige resultater fra folkeavstemningen.

I 11.30-tiden søndag viser viser de offisielle resultatene når 90 prosent av stemmene er talt opp at 93,3 prosent av islendingene sa nei til Icesave-avtalen i folkeavstemningen lørdag. 1,7 prosent stemte ja.

Det er foreløpig usikkert hvor mange av islendingene som deltok i folkeavstemningen. En time før valglokalene stengte lørdag var oppmøtet på 54,5 prosent.

Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir, som på forhånd betegnet folkeavstemningen som meningsløs og holdt seg hjemme på valgdagen, bekreftet det klare nei-flertallet og gjorde det samtidig klart at hun vil fortsette.

Milliardgjeld
Icesave-avtalen går ut på at Island skal betale om lag 30 milliarder kroner til Nederland og Storbritannia som kompensasjon for tapene de to landene dekket da den islandske nettbanken Icesave gikk over ende høsten 2008.

Sigurdardóttir beskylder britene og nederlenderne for å holde Island som «gissel» ved å stille seg i veien for utbetaling av kriselån fra Det internasjonale valutafondet (IMF) inntil en ny Icesave-avtale kommer på plass.

Ny avtale
En ny avtale er helt avgjørende for å få Islands skakkjørte økonomi på fote igjen, mener Sigurdardóttir.

Alltinget på Island hadde godtatt Icesave-avtalen som islendingene forkastet lørdag, samtidig med at regjeringen innledet forhandlinger om en ny avtale.

Islands finansminister Steingrímur Sigfússon sier han tror en ny avtale vil være i boks «i løpet av de kommende ukene, kanskje tidligere».

Betyr lite
Han understreker at et nei-flertall mot den foreliggende avtalen ikke betyr at Island nekter å betale.

– Vi vil stå ved våre forpliktelser. Å si noe annet er svært farlig for dette landets økonomi, advarer han.

En mer langvarig forsinkelse kan føre til en reduksjon i Islands bruttonasjonalprodukt på 2–3 prosent i år, frykter Sigfússon.

Les også: Misnøyens dag på Island

<b>Uten filter: Islands skyld</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.