Islands finansminister sier Alltinget snart vil vedta en lov som åpner for at Storbritannia og Nederland kan få tilbakebetalt pengene som gikk tapt da banken Landsbanki kollapset.
Da den islandske bankindustrien gikk over ende, sørget britiske og nederlandske myndigheter for at deres egne banksparere, som hadde investert på Island, ikke skulle bli skadelidende. Nå er de islandske folkevalgte nær en avtale om å tilbakebetale et milliardbeløp for å kompensere for innskuddene på rundt 30 milliarder kroner som forsvant.
Hvor mye som skal kompenseres er så langt ikke kjent, men skulle Islands 300.000 innbyggere dekke hele regningen ville hver eneste av dem måtte ut med 100.000 kroner over skatteseddelen.
Forhandlingene i Alltinget om den såkalte Icesave-avtale har pågått i flere uker.
– Det kan ikke vare evig. Det er bare snakk om dager før treneringen går over, sier Islands finansminister Gylfi Magnusson og viser til det han mener er uthalingstaktikk fra opposisjon.
– Regjeringen kommer til å få gjennom denne loven, sier Magnusson.
Dersom det islandske Alltinget ikke kommer fram til en avtale om tilbakebetaling, vil sagaøya gå glipp av store redningspakker fra Det internasjonale pengefondet IMF.
Ifølge Magnusson har regjeringsblokken nok stemmer i nasjonalforsamlingen til å få loven vedtatt, men regjeringen ønsker å ha med seg opposisjonen.
Det har lenge vært stort motstand i den islandske befolkningen mot å betale tilbake de enorme beløpene som kreves i kompensasjon.
Les også: Høyt spill på Island og Islendingene krangler om dyr gjeldsavtale
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.