I valgkampinnspurten gjorde han det klart at det aldri blir noen palestinsk stat mens han er statsminister. Men i et intervju med amerikanske MSNBC torsdag kom han med noen presiseringer.
– Jeg ønsker ikke en énstatsløsning. Jeg ønsker en bærekraftig, fredelig tostatsløsning. Men for at det skal skje, må omstendighetene endre seg, sa Netanyahu.
Obama ringte ikke
Utspillet på tampen av den israelske valgkampen vakte frustrasjon hos amerikanerne. President Barack Obama drøyer med å gratulere Netanyahu med valgseieren, men Det hvite hus nøler ikke med å kritisere ham for å gå fra fredsprosessen.
Obama overlot til utenriksminister John Kerry å ringe til Netanyahu for å gratulere, men Det hvite hus forsikret at presidenten selv ringer «i løpet av noen dager».
– Det var en kort samtale, sa utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki. Hun ønsket ikke å bekrefte om det hadde vært en «varm» samtale på et tidspunkt da forholdet mellom Netanyahu og Obama-administrasjonen er på sitt kjøligste.
Insisterer på tostatsløsning
Men amerikanerne understreket at de ikke viker fra sitt offisielle mål om at en fredsløsning må resultere i to stater, trass i Netanyahus tidligere utsagn.
Og trass i at han lovte at Israel skal fortsette å bygge tusener av nye bosetterboliger på okkupert område, nettopp det som var hovedgrunnen til at Kerrys intense forsøk på en fredsløsning kollapset i fjor.
– Bare en tostatsløsning som fører til et trygt Israel ved siden av en suveren og uavhengig palestinsk stat, vil føre til varig fred og stabilitet for begge folk, sa Psaki.
– Splittende retorikk
Det hvite hus kritiserte også Netanyahu for «splittende kampanjeretorikk» mot Israels arabiske minoritet, som utgjør 20 prosent av befolkningen.
På valgkampens siste dag forsøkte han å skremme jødiske velgere til urnene med advarsler om at arabiske velgere gikk mann av huse for å stemme mot ham.
– USA og denne administrasjonen er dypt bekymret for retorikk som har til hensikt å marginalisere arabisk-israelske borgere, sa talsmann Josh Earnest onsdag.
Kjølig og kjøligere
Forbindelsene mellom USA og Israel er på sitt kjøligste noensinne, og Obama og Netanyahu har ikke lagt skjul på at de misliker hverandre sterkt.
Netanyahus opptreden i Kongressen nylig der han advarte mot atomavtalen som Obama i samarbeid med fem andre stormakter forsøker å forhandle fram med Iran, gjorde ikke forholdet noe bedre.
Foran Obamas gjenvalg for to år siden viste Netanyahu med all tydelighet at han støttet Obamas motkandidat Mitt Romney, og den siste tiden signalisterte Obama-administrasjonen at den håpet arbeiderpartilederen Yitzhak Herzog ville vinne.
Den neste krisen i forholdet kan komme neste uke, som er siste frist for en konkret rammeavtale med Iran, og når palestinerne formelt blir medlem av Den internasjonale straffedomstolen og kan saksøke Israel for krigsforbrytelser i Gaza. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.