Israel og Hamas har hatt indirekte kontakt via arabiske og europeiske kanaler for å diskutere en permanent våpenhvile.
– Vi er klare til å inngå en avtale, sier en kilde i den palestinske islamistgruppen.
Flere andre kilder i Hamas bekrefter også at det har vært kontakt med Israel via arabiske og europeiske kanaler, noe som også bekreftes av en israelsk kilde.
– Det er kontakt med Egypt og andre elementer om en lette av blokaden og muligheten for å bringe bygningsmaterialer til Gaza i bytte mot fred, sier den israelske kilden.
– Men Hamas finner det vanskelig å kontrollere Islamsk hellig krig (Jihad) og andre elementer, legger kilden til.
Uformell våpenhvile
Israel og Hamas inngikk med egyptisk bistand en uformell våpenhvile i august i fjor, etter den siste israelske militæroffensiven mot Gazastripen der 2.131 palestinere ble drept, ifølge FN nærmere 70 prosent av dem sivile og over 500 av dem barn.
Ifølge avtalen skulle de etablere indirekte kontakt i løpet av to måneder for å utforme en permanent våpenhvile. Disse samtalene ble utsatt flere ganger og kom aldri formelt i gang.
Ikke konkret utkast
Kilder i Hamas understreker at samtalene som nå har funnet sted har vært høyst uformelle og at det ennå ikke ligger noe konkret utkast til permanent våpenhvile på bordet.
– Hamas har tatt imot flere europeiske utsendinger på Gazastripen og i Doha, med beskjeder fra Israel, sier en Hamas-kilde.
Representanter for FN og EU-parlamentet har også vært inne i bildet, sier kilden.
Truer med å oppløse
Samtidig med at det blir kjent at Israel og Hamas har hatt indirekte samtaler, truet palestinernes president Mahmoud Abbas tirsdag med å oppløse regjeringen på Vestbredden.
– Regjeringen vil gå av innen 24 timer fordi den er svak og fordi det ikke er noen mulighet for at Hamas vil tillate at den får kontrollen på Gazastripen, sa generalsekretær Amin Maqbul i Fatah tirsdag.
Splittelse
Hamas vant det demokratiske valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, men ble ikke anerkjent av omverdenen.
Hamas inviterte derfor president Mahmoud Abbas' Fatah-parti med i en samlingsregjering, men Norge var alene i Vesten om å anerkjenne denne.
Da de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen nektet å ta ordre fra Hamas-regjeringen, endte det med åpen strid der Fatah ble jaget ut av enklaven.
Hamas har siden styrt på Gazastripen, mens Fatah har styrt på Vestbredden.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.