Bjarne Håkon Hanssen legger i ettermiddag frem planene som skal gi deg bedre og mer effektiv behandling som pasient. Gjennom den såkalte samhandlingsreformen ”Rett behandling – på rett sted – til rett tid” skal helse-Norge revolusjoneres.
Men først må Norges tredje største næring inn på banen.
- Bedre helse handler også om it. It er den viktigste innsatsfaktoren for å få dette til å fungere, foruten menneskene. Her er det et stort potensial for it-bransjen, sier Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i bransjeorganisasjonen IKT-Norge.
Det kan imidlertid tyde på at helseministeren ikke tenker i samme bane. Da han satte ned et ekspertutvalg for å bedre samhandling i helsevesenet, var det ingen med it-kompetanse i gruppen: - Hanssen har glemt it-folkene
Fristen for å delta i konkurransen er nå gått ut og juryen begynner sitt arbeid. Vinnerne blir pressentert i august.
Forslagene vil bli vurdert av en jury bestående av Endre Rangnes (EDB), Hans Christian Holte (DIFI), Ingvild Myhre (diverse tele), Morten Thorkildsen (IBM) og Per Morten Hoff (IKT-Norge, juryformann).
Dagensit.no fortsetter å skrive om et smartere Norge. Her finner du mer informasjon:
- Konkurransen "Et smartere Norge"
- Regler og skjema for sende oss ditt forslag
- Les alle sakene
- Diskuter muligheter og problemer i vårt forum
- Følg utviklingen på twitter: #smarterenorge
Snakker ikke sammen
Som navnet på reformen tilsier – poenget er at kommunikasjonen mellom fastlege og pasient, og fastlege, kommune og sykehus skal bli bedre.
- Manglende kontakt mellom sykehus og kommuner er det viktigste hinderet for å gjøre helsetjenesten enda bedre, sa helseministeren før reformen var klar. Da han tok over som helseminister, var hans prioritet samhandling.
Og mangel på samhandling er det mye av i dagens helse-Norge. Dagensit.no har tidligere skrevet om hva slags utslag kommunikasjonsproblemene kan gi. Blant annet frakter landets postmenn og taxisjåfører diagnoser og røntgenbilder fra sykehus A til sykehus B:
<b>Nektes internett - må ta taxi </b>
- Kaster bort 300 helsemillioner
Gammeldags lovverk gir helseproblemer
- Et enormt marked for it
Hvert år bruker helsesektoren rundt 18 milliarder kroner på it, ifølge IKT Norge.
- Dette er et enormt marked, sier Fredrik Syversen.
Allerede er det flere aktører fra norsk næringsliv som har oppdaget dette og mange tripper foran dørstokken og vil inn helsesektoren.
- Det er en stor underskog på mange områder som både venter - og som har ett eller to ben innen helsemarkedet. Det er vanskelig å anslå hva vi har av aktører, men vi snakker nok om opptil 500-700 forskjellige leverandører i stort og smått, sier Syversen.
Blir større rom for innovasjon
Mulighetene for å bidra med smarte løsninger og dermed få en bit av 18-milliarderkaken er ganske stor.
IKT-Norge mener markedet vil konsolideres i forhold til drift, noe som vil vi gi større summer til utvikling av nye løsninger og dermed gi rom for mer innovasjon innen IKT.
- Samhandlingsreformen gjør at det må utvikles nye it-løsninger for at den personlige eide helseinformasjonen du sitter på, skal kunne knyttes til fastlegen din, sier Fredrik Syversen.
"Doktor - hva er dette?"
Som et eksempel på fremtidens utveksling av informasjon nevner han bruk av video.
- Tenk deg at du via et webkamera kan vise frem et utslett du har på armen, slik at du slipper å møte opp hos legen.
Selv om denne typen teknologien allerede er innen rekkevidde, er det ikke gitt at helsesektoren kan ta det i bruk uten organisasjonsendringer.
- For at fastlegen skal benytte seg av slik teknologi må det lønne seg for ham eller henne. I dag får legene betalt for hver undersøkelse de gjør på kontoret sitt. Incentivordningene må gjøre det interessant å ta en konsulentasjon over webkamera, sier han.
Les mer om samhandlingsreformen her .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.