Hvert år kårer Google «Årets 50 beste apper» i sin app-butikk Google Play. På årets liste ligger Zedge, en app som er lastet ned over 170 millioner ganger og har nesten 70 millioner aktive brukere verden over.
Zedge ble utviklet i en sokkelleilighet i Malvik utenfor Trondheim for ti år siden. Tom Arnøy og to medgründere så at sms-nedlasting av ringetoner og bakgrunner til telefonen kom til å bli erstattet av nye tjenester etterhvert som telefonene ble smartere og større. Derfor laget de Zedge, en nedlastingstjeneste for innhold til smarttelefoner hvor alt innhold er gratis.
– Vi var tidlig ute, satset hardt på god brukervennlighet og søkemotoroptimalisering i starten. Vi vokste raskt. Da sparepengene var oppbrukt, dro vi rett til New York for å finne investorer, sier Tom Arnøy som fortsatt et administrerende direktør i Zedge.
Noe investormiljø for apper var ikke å finne i Norge på den tiden.
– Vi så hva som skjedde med Youtube som da var ganske nytt ennå og skjønte at vi ikke kunne ta betalt for innhold lenger. Derfor ble det en hard jobb å skaffe investorer til en gratistjeneste, sier Arnøy.
Zedge får sine inntekter fra annonsevisninger i appen.
Etter en presentasjonsturné i New York valgte Zedge en langsiktig partner.
– Vi hadde godt moment allerede da og fikk tilbud fra flere investorer, men valgte å gå for IDT Corporation som i tillegg til penger kunne tilby kompetanse på det forretningsmessige og ønsket å være langsiktige, sier Arnøy.
Må ut av Norge ...
Arnøy sier at selv om økosystemet rundt oppstartsbedrifter og gründere er blitt mer profesjonelt på begge sider av bordet, er mye likt det han erfarte ti år tilbake.
– Norge er et godt sted for gode ideer og et bra sted å starte. Men skal man vokse seg stor, må man ut. I USA finner man både risikokapital og nok kunder til å bli en global aktør, sier Arnøy.
Han får støtte av Innovasjon Norge.
– Markedet i Norge er for lite dersom man skal bygge et globalt selskap. Vi anbefaler å starte med å tenke internasjonalt og bygge selskapet for det globale markedet fra dag én hvis du har et produkt med et mulig internasjonalt marked. Det å forstå markedene man sikter mot er viktig i tillegg til å ha med seg investorer som kan tilføre kompetent kapital og nettverk, sier Jeanett Sandmo, seniorrådgiver i gründerdivisjonen i Innovasjon Norge.
... men vil ikke flagge ut
I dag er Zedge organisert slik at visse forretningsmessige funksjoner sitter på et kontor i New York, mens all utvikling og drift skjer i Trondheim. De ansatte kommer fra hele verden.
– Vi ønsker selvsagt at selskapene skal bli i Norge og generere verdier her og ikke flagge ut. Det er fullt mulig å bygge bra selskaper i Norge, og ikke minst er Norge og Norden et godt testmarked for ny teknologi. Vi trenger mer erfaring på det å skalere opp selskaper internasjonalt, men har jo suksesshistorier innen teknologi som Opera Software, Nordic Semiconductor, Tandberg og Gelato Group, sier Sandmo.
– Norge er et bra land for kompetanseimport. Det er mange gode hoder fra hele verden som gjerne kommer hit og jobber, sier Arnøy, som mener oppstartsklynger ikke trenger å være et storbyfenomen.
– Trondheim er et godt eksempel. Her er det flere oppstartsklynger, og ikke bare innen it og forbrukerteknologi. Gründermiljøet blir sterkere på grunn av at det er en stor grad av idéutveksling og folk i samme situasjon å støtte seg på, som igjen får flere til å lykkes, sier Arnøy, som viser til at det både i Silicon Valley og andre steder finnes nok av oppstartskonsulenter som tar høye honorarer for dårlige råd.
– Råd om hva og hvem man skal unngå er gull verdt, sier Arnøy.
Han mener selv at selskaper som Zedge, som har lykkes som gründere, tjener på å hjelpe andre.
– Vi vil gjerne «pay it forward» som de sier i USA – gi noe tilbake andre kan ha nytte av. Vi føler oss fortsatt som gründere og ønsker et godt økosystem der vi og andre oppstartsbedrifter kan vokse. Derfor investerer vi i oppstartsklyngene i Trondheim og støtter dem, sier Arnøy.
To av oppstartsklyngene i Trondheim er Digs og nystartede Work-Work. Begge disse fungerer både som kontorlokaler og sosiale møteplasser for gründere og teknologiinteresserte.
Les også:
Dagens Næringsliv har i høst skrevet en serie artikler om robotenes inntog i kontoryrkene. Du kan lese sakene her:
Sak 1: Roboter vil fremover ta over opptil 40 prosent av arbeidet i banker. I desember møtte de første robotene på jobb hos SR-Bank i Rogaland.
Sak 2: – Roboter vil sitte i bedriftenes ledergrupper i fremtiden, sier seniorforsker Vegard Kolbjørnsrud.
Sak 3: Knapt noen i verden er mer skeptiske til robotkollegaer enn oss i Norden
Sak 5: Disse yrkene kan forsvinne
Tragedie skapte app-idé
Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen til en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Se alle deltagerne her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.