Amerikanske børser fulgte europeiske markeder nedover på onsdag, idet frykten sprer seg for at Italias gjeldssituasjon skal utarte til en reell krise.

Dow Jones-indeksen falt med mer enn tre prosent, mens både Nasdaq- og S&P 500-indeksene falt nesten fire prosent.

Dow Jones-indeksen har ikke falt like mye siden 22. september, mens vi må helt tilbake til den verste finansuroen i midten av august for å se en større nedgang for den brede S&P 500-indeksen og den teknologi-dominerte Nasdaq-indeksen.

Skyhøye renter
Renten på italienske statsobligasjoner hoppet til nye rekordnivåer på tirsdag. Renten på ti-årige papirer steg til 7,50 prosent i løpet av noen få timer. Markedet reagerte positivt på statsminister Silvio Berlusconis varslede avgang tirsdag kveld, da også amerikanske børser steg, men ser nå ut til å bekymre seg for usikkerheten om når en handelkraftig regjering igjen styrer landet. Dessuten begynte cle#229huset LCH Clearnet å kreve høyere marginer på italienske statspapirer, noe som presset renten ytterligere opp.

- Da dette skjedde med Hellas, Irland og Portugal, var en redningspakke rett rundt hjørnet, kommenterer analysesjef Kathleen Brooks ved Forex.com overfor CNN Money.

Les mer: Italias statsrenter går i taket

Høyere renter på italienske obligasjoner gjenspeiler frykten i markedet for Italias vekstpotensiale og vilje til innstramninger, og dermed betalingsevne. Det spørres nå om lånekostnaden er blitt så høy at Italia ikke kan påta seg mer gjeld og blir nødt til å be om en krisepakke. Neste obligasjonsauksjon er på mandag.

Italia har eurosonen største gjeld - 1.900 milliarder euro - og et mislighold vil ha store konsekvenser for hele kontinentet.

- Markedet våkner endelig. Vi har vært altfor optimistiske til å akseptere det som er i ferd med å skje. Vi forstår nå at det ikke kommer til å bli en rolig seilas, sier aksjesjef ved First New York Securities til Reuters.

Bank-aksjer faller
Bekymringene synes altså ikke å ha avtatt selv om Berlusconi på tirsdag lovet å gå av når Parlamentet har vedtatt nye innstramningstiltak for neste års statsbudsjett, kanskje allerede neste uke. Tvert imot.

- Det er så mye usikkerhet, hvem skal ta over, når skal de ta over, vi vet simpelthen ikke. Markedene vil ha en regjering på plass så fort som mulig for å få vedtatt innstramningstiltakene. Men de får det kanskje ikke som de vil, frykter Gary Jenkins ved Evolution Securities i London til i et intervju med Bloomberg Television.

Bank-aksjer er blant de store taperne på Wall Street. Morgan Stanley faller hele 9,1 prosent, mens Goldman Sachs er ned 8,3 prosent.

Forøvrig steg oljeprisen kraftig etter at amerikanske oljelagre falt overraskende, men både Brent og Crude faller kraftig tilbake mot slutten av handelen i USA. Brent omsettes for 112 dollar, ned nesten tre dollar for dagen, mens WTI-kontrakten går for 96 dollar fatet, ned en snau dollar.