En lenge varslet forflytting av oljeindustrien mot nord er ikke lenger en framtidsdrøm. Det i ferd med å bli en realitet med uante muligheter, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).
For ett år siden hadde den da nyutnevnte olje- og energiministeren sitt første store møte med oljenæringen i Hammerfest under Barentshavkonferansen. Euforien var stor bare dager etter at funnet av det store oljefeltet Skrugard var offentliggjort. Ett år senere har det skjedd mye mer enn selv petrooptimistene turte å håpe på.
– Fantastisk tid
– Verden er helt forandret det siste drøye året. Jeg tror hele samfunnet tenker annerledes rundt olje og gass nå enn for et drøyt år siden. Det var optimisme i fjor for Barentshavet og mer aktivitet i nord. Men nå er det uante muligheter som åpner seg. Jeg tror alle sammen har fått opp øynene for at dette kommer til å skje. Det er rett og slett en fantastisk utvikling og en fantastisk tid vi lever i, sier Borten Moe til NTB.
Navnekluss
På fjorårets Barentshavkonferanse lanserte han at Statoils Skrugard-funn skulle skifte navn til Sverdrup etter parlamentarismens far Johan Sverdrup. Slik gikk det ikke.
Men Olje- og energidepartementet har nå fått klistret Sverdrup-navnet til verdens største oljefunn som ble gjort på Avaldsnes-prospektet rett utenfor den norske oljeindustriens arnested i Stavanger.
I Hammerfest mandag fikk Ola Borten Moe for første gang som statsråd besøke gassindustriens arnested i Barentshavet på Europas første LNG-anlegg på Melkøya. Det er ti år siden Statoil etablerte seg i Hammerfest og mer enn 30 år siden gassfeltet Askeladden ble oppdaget.
Sand til Sahara
Nå strømmer gassen fra Askeladden inn til Hammerfest før den kjøles ned og komprimeres mer enn 600 ganger til LNG. Den nedkjølte naturgassen sendes så videre med høyteknologiske LNG-tankere til først og fremst Sør-Europa, men også til Asia.
– I forrige uke gikk det en last fra Melkøya til Kuwait. Mange vil sammenligne det med å selge sand til Sahara. Men vi opplever gode priser i Europa, og helt spesielle priser i Asia, kunne produksjonsdirektøren ved Melkøya-anlegget, Øyvind Nilsen, fortelle under statsrådsbesøket.
Ringvirkninger
Under sitt besøk på Melkøya fikk Ola Borten Moe høre at også de permanente ringvirkningene er betydelig større enn hva Statoil trodde. For ti år siden antok de at under 200 ansatte kunne drive anlegget.
– Nå er det 358 ansatte i Statoil på Melkøya. Av de bor 302 i Hammerfest. Totalt er det 550-600 ansatte som direkte arbeider med LNG-produksjonen på Melkøya. Det er kompleksiteten i anlegget og det store arealet som er hovedårsaken til at vi trenger så mange flere, sier Øyvind Nilsen.
Ola Borten Moe fikk også se en annen, og litt mer utradisjonell form for ringvirkninger fra oljeindustrien i Hammerfest.
Linjer til Italia
Med egne innleide kamerateam på plass for å dokumentere seansen, annonserte administrerende direktør Andrea Forzoni i Eni Norge at de utfordrer nordnorske kunstnere til å komme med konsepter for utsmykning av kontoret i Hammerfest og plattformen på Goliat.
– Vi ser gjerne at man tar utgangspunkt i vår logo – den seksbeinte hunden – og drar linjene mellom Nord-Norge og den italienske kulturarven, sa Foronzi før han lovet 4 millioner kroner til utsmykningen.
Ola Borten Moe sa seg glad for at det ikke var han som skulle velge mellom utkast fra nordnorske kunstnere.
– Men jeg er oppstemt over at datoen for oppstart av Goliat-feltet nærmer seg, sa Borten Moe. (©NTB)
Les også:
<b>Lund flytter driftsorganisasjon nordover</b>
Det norske øker i Barentshavet
Utlyser 48 blokker på norsk sokkel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.