Innsamling av planter til bruk i alternativ medisin fører til at stadig flere plantesorter ender på listen over utrydningstruede arter.

Det melder Den internasjonale unionen for naturbevaring (IUCN) som tirsdag la fram sin nye rødliste over truede arter, der 44 indiske planter som brukes til medisin, nå er ført opp.

IUCN trakk fram Indias hvite lilje, en av landets viktigste planter til medisinbruk, som nå er på randen av utryddelse. Plantens røtter og løker brukes til medisin mot åndedrettssykdommer og andre plager.

Løver, hulekrabber, sjøløver og asiatiske orkideer står også på listen over de nesten 23.000 artene som står i fare for å utryddes.

Noen suksesser

Noen vellykkede aksjoner har det vært, blant annet er den iberiske gaupen ikke lenger så utsatt, men suksessene er fullstendig overskygget av nedgangen i mange arter.

Tap av habitat som følge av rydding av skog til landbruk, byer og veier er hovedgrunnen til at mange flere arter står i fare for å utryddes.

Den iberiske gaupen er inntil videre reddet nettopp på grunn av en bevisst politikk for å gjenskape dens habitat, blant annet ved å gjenopprette kaninbestanden den er avhengig av i sin jakt på mat.

Etter flere tiårs nedgang har bestanden vokst fra bare rundt 52 i 2002 til 156 ti år senere, blant annet fordi myndighetene i Spania og Portugal har betalt bønder for å bidra til å gjenskape dyrenes habitat.

Guadalupe-pelsselen som tidligere var tallrik langs kysten av California og på Guadalupe-øyene i Mexico, har også sett en økning i bestanden, etter at man to ganger trodde den var utryddet. I dag er det 20.000 av dem, mot 2-500 på 50-tallet.

Løver lever farlig

Løver i Vest-Afrika derimot er helt på randen av å bli utryddet på grunn av tap av habitat og konkurranse med mennesket og byttedyr.

Løvene i Øst-Afrika lever også farlig på grunn av konflikt med mennesket og færre byttedyr, og også på grunn av ulovlig handel med bein og andre kroppsdeler til tradisjonelle medisiner.

I 2011 gikk 200 land verden over sammen om å hindre utrydding av kjente arter innen 2020 og redusere trusselen mot andre arter.

Ingen arter ble listet som utryddet i 2015, men flere kom nærmere kanten, ifølge IUCN.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Setter 12.000 års stabilitet i fare

 
Solkraftverk steker fugler i luften

 
Antall ville dyr i verden har falt kraftig

Forskere frykter at norske humler utryddes