-Det lengste jeg har løpt er en 10 kilometer, forteller Tone Lunde Bakker (52) som til daglig er country manager i Danske Bank. Hennes treningsgrunnlag spenner fra turn, håndball, løping, langrenn, styrke, rulleski og alpint, dermed hadde hun ingen unnskyldning da kommunikasjonssjefen utfordret henne til å løpe halvmaraton under Oslo maraton. Bakker tok utfordringen og over natten hadde ytterligere 80 av kollegene meldt seg på løpet. Fram mot løpet skal hun følges opp under veiledning av Jack Waitz.
Det viktigste er å løpe
-Tone er en sprek mosjonist uten for mye løpebakgrunn, og ut i fra de samtalene vi har hatt om hennes treningsgrunnlag starter vi på uke 4 i maratonprogrammet (Danske Banks maratonprogram, utarbeidet av Grete og Jack Waitz).
Bakker har kun et konkurranseløp på samvittigheten, og det er som ledsager på 10 kilometer for en blind løper. Waitz har tro på at han skal få henne inn på 2.05, som i tillegg til å gjennomføre er Bakkers mål. Da må hun trene på det hun skal gjøre.
-Det viktigste Tone kan gjøre er å gå ut og løpe, og ikke gjøre mer enn hun har fått beskjed om sier Waitz, og referer til løpeteknikk. Som han tidligere har sagt til DN Aktiv går han sjelden inn og retter på teknikken til mosjonister, med mindre det er riv ruskende galt.
Løper bra med mye feil
-Jeg ser på en del av de unge løperne at de som løper mest riktig løper også raskest, forteller Waitz, som hevder nordmenn jevnt over er gode på løpeteknikk sammenliknet med resten av verden.
-En del av de afrikanske jentene gjør mye feil, teknisk, men de løper jo veldig bra, sier Waitz. Han er fornøyd med Tones løpesett, og mener det viktigste for henne er å holde formen gjennom sommeren.
-1 uke uten trening går bra, men 2 uker uten trening vil utgjøre stor forskjell på formen, mener Waitz som oppfordrer henne til å legge treningsturene til morgenen. Spesielt om sommeren hvor det er varmt og det gjerne dukker opp mer fristende tilbud på ettermiddagen.
Gruer seg til de siste 5 kilometrene
Bakker ser lyst på utfordringen som møter henne i høst, men hun har hørt rykter om at det kan bli tøft på slutten.
-Jeg gruer meg litt til de siste 5-6 kilometrene, de har jeg hørt kan bli tøffe, sier Bakker.
Forklaringen ligger i forbrenningsmaskineriet i følge Waitz.
- En mosjonist går tom for karbohydrater etter 90 min og derfor møter mange veggen de siste 5-6 kilometrene. Dette kan man unngå ved å ikke åpne for hardt, en feil mange gjør. Det tærer veldig på karbohydrat- og glykogenlagrene, sier Waitz.
Kvinner er for disiplinerte
I forkant av Oslo maraton mener Waitz det vil være fordelaktig for Bakker å sette seg noen delmål.
-Hun kan godt delta i noen løp i løpet av sommeren, da får hun løpt raskere enn på trening, sier Waitz.
-Jeg skjønner godt den anbefalingen. Min utfordring blir å få til treningene. Jeg har mange jobbreiser, slik som i går, da var jeg oppe halv fem og ikke hjemme før seint, da var det ikke tid til noe trening, forteller Bakker.
-Nei, og det var riktig av deg repliserer Waitz, som mener kvinner kan bli for disiplinerte når det kommer til å følge treningsprogram.
-Hvis jeg har sovet lite, og kjenner på kroppen at jeg ikke har energi til å løpe, så dropper jeg det den dagen. Der ser man at kvinner ofte er for disiplinerte, og følger treningsprogrammet i stedet for å lytte til kroppen. Man må huske at det å være utøver er et 24 timers opplegg, hvor nok søvn og mat er like viktig. Man må lytte til kroppen, sier Waitz.
-Det har jeg faktisk blitt god til hevder Bakker.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.