Benjamin M. Lawsky, leder for finanstilsynet i New York – New York State Department of Financial Services – går nå for fullt inn i etterforskningen av det som kan være en global valutasvindel.

Storbanker som Citigroup, Goldman Sachs, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, Standard Chartered og minst seks andre har ifølge The New York Times alt fått brev fra Lawsky med krav om innsyn i dokumenter i saken.

Tilsynsmyndighetene fikk snusen i valutaskandalen under etterforskningen av den såkalte Libor-skandalen, der en rekke storbanker i en årrekke hadde jukset og manipulert referanserenten Libor i London.

Sjefen for det britiske finanstilsynet FCA – Financial Conduct Authority – Martin Wheatley sa tidligere denne uken i en høring i parlamentet at banker og valutameglere på mange måter har fulgt samme oppskrift i svindelen med valutakurser.

Banker og meglere har meldt inn manipulerte kurser, og handlet på denne innsideinformasjonen.

- Umulig å beregne
Nå kan det vise seg at valutasvindelen er minst like stor som rentesvindelen. Så langt er det kjent at over tjue meglere er sparket, suspendert eller omplassert som direkte følge av valutaskandalen. Sannsynligvis er antallet mye høyere.

The New York Times skriver at en rekke meglere og bankdirektører på Wall Street som kan ha vært involvert i valutasvindelen de siste dagene har skiftet jobb. Bankene benekter at avgangene har noe med skandalen å gjøre, og viser til at det er stor turnover i bankene på denne tiden av året.

Økonomiprofessor Andrew Lo ved det amerikanske prestisjeuniversitetet MIT i Cambridge, like nord for Boston, er blant ekspertene som har beskrevet Libor-skandalen og tilliggende ulovligheter som tidenes desidert største svindel. Det dreier seg om mange hundre milliarder dollar over to tiår, og det eksakte beløpet som er svindlet er nærmest umulig å beregne.

Daglig omsettes det valuta for fem tusen milliarder dollar, og bare en liten manipulasjon langt ute i til høyre blant desimalene vil bety enorme beløp.

Lite tyder på at skandalen stanser ved renter og valuta. Snarere tvert imot. Britiske FCA skal alt være i gang med en omfattende etterforskning av mistenkt manipulasjon av gullprisen, og det er også mistanke om lignende svindel, manipulasjon og innsidehandel når det gjelder andre råvarer.

Les hele saken på Ipad og i Dagens Næringsliv papirutgave fredag.

Les også: - Sentralbankene i dag vet ikke hva de holder på med



Milliardforlik etter Ponzi-svindel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.