Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener håpet om å få Japans økonomi på rett kjøl er i ferd med å svinne helt hen.
Høsten 2012 la daværende statsministerkandidat Shinzo Abe frem en konkret plan for å få stabilitet i økonomien. Mandag viste nye tall det største handelsunderskuddet for landet noensinne.
- Vår tro på Abenomics er ikke styrket. Det må magiconomics til for at dette skal gå bra, skriver Juel i en morgenrapport fra meglerhuset tirsdag.
- Hvor er Japans økonomi på vei i dag?
- Dessverre tror jeg det er stagnasjon, sier Juel til DN.
Svak vekst i eksporten
Landets eksport var i forrige måned 1,8 prosent høyere enn for ett år siden, viser mandagens tall. Forventningene var en vekst på 6,5 prosent.
Juel understreker at Japan er helt avhengig av vekst i eksporten for å nå sine vekstmål og for å kunne få ned gjeldsgraden til det offentlige. Han peker i den sammenheng på landets synkende befolkning.
- Gjelden i offentlig sektor er skyhøy. Det at den yrkesaktive delen av befolkningen synker, betyr at færre personer skal stå bak gjelden i fremtiden, sier han.
- Skal man greie å håndtere en slik situasjon, kan du øke skattene veldig. Dette vil imidlertid føre til brems i privat sektor. Alternativet er da å få til en boom i for eksempel eksporten kombinert med at produktiviteten øker kraftig, sier Juel.
Lite på reformsiden
Problemet er bare at strategien for å øke produktivitetsveksten så langt har vært alt annet enn vellykket, mener Juel.
Japan er nå omtrent halvveis inne i «Abenomics»-eksperimentet, der målet er å skape prisvekst på to prosent årlig.
- Foreløpig har eksperimentet stort sett bestått av trykking av penger. Det som går på reformsiden har de gjort lite med. Dessverre, sier Juel og fortsetter:
- Pengetrykkingen blir en kortvarig effekt på prisstingningen, aksjemarkedet og slike ting. Også få du ikke til den styrkede vekstbanen, som Japan trenger desperat for å kunne håndtere sin offentlige gjeld på litt sikt.
Økte momsen
Som en del av Abes planer ble omsetningsavgiften i Japan – tilsvarende merverdiavgiften i Norge – økt fra fem til åtte prosent første april i år. Det har allerede har ført til brems i privat konsum, ifølge Juel.
- Det hadde vært veldig fint hvis japanerne kunne økt eksporten samtidig som konsumet bremset på grunn av momsøkningen. Nå ser det ikke ut til at de er på vei dit, sier sjeføkonomen.
Han ser ikke bort i fra at japanerne vil nå målet om en prisvekst på to prosent i løpet av neste år, men understreker samtidig at dette ikke er nok.
- De må få også få opp lønnsveksten, slik at det blir en reallønnsutvikling. I tillegg må de altså øke eksporten og få til en høyere produktivitetsvekst enn de har hatt, sier Juel.
Lite å si for verdensøkonomien
Det angivelig mislykkede prosjektet vil riktignok først og fremst gå utover japanerne selv, mener sjeføkonomen.
- Japan er ikke så viktig for verdensøkonomien. Det er en relativt lukket økonomi, sier Juel.
- Noen har gått inn i japanske aksjer nå i tro på at det skulle gå veldig bra da Abe kom inn. Jeg er redd det i lengden ikke er holdbart, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.