Den japanske statsgjelden er på full fart mot to ganger brutto nasjonalprodukt.

- Ser man på bruttogjeld, er Japan ille ute, sier seniorøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB Nor Markets til DN.no.

I dag er den på 180 prosent av BNP, og er med det klart høyest blant de rike landene. Til sammenligning har Hellas en bruttogjeld på rundt 100 prosent av BNP, mens USAs statsgjeld er 80-85 prosent av BNP.

- Japan har hatt veldig mange år med svak økonomisk vekst, kombinert med en demografisk vekst som gjøre at utgiftene blir store. Man har en aldrende befolkning og en lav fertilitetsrate, det er en ekkel kombinsjon, sier han.

- Ja, det er ille
Gitt situasjonen nå, med ingen innvandring og fertilitetsrate på 1,3, vil det om 500 år være mindre enn 20.000 mennesker under 20 år i Japan, og den siste babyen i Japan blir født om 1000 år.

- Det er jo selvfølgelig helt urealistisk, selv om Japan har en dårlig situasjon. Ja, det er ille, men vi trenger ikke å ta helt av, sier han.

Samtidig understreker han at brutto gjeldstall ikke forteller veldig mye, og dersom man ser på nettogjeld ligger Japan mer på nivå med Hellas og Italia.

- Det er likevel ikke noe tvil om at Japan har store gjeldsproblemer, sier Orskaug.

Japanske husholdninger kjøper gjeld
En slags gjeldsfelle har oppstått, der renten man betaler på statsgjelden er høyere enn landets økonomiske vekst, og de offentlige inntektene ikke er store nok til å dekke finansieringen. Når dette skjer blir statsfinansene ustabile, og gjelden vokser.

Japan har kunnet kjøre med store budsjettunderskudd lenge, fordi statsrentene har vært så lave.

- Det har med hvem som kjøper gjelden å gjøre. I Japan er det japanske husholdninger som kjøper gjelden. De er relativt risikoaverse, og sparer gjennom bankinnskudd eller pensjonssp#229. Bankene må investere sine midler, og de kjøper mye japansk statsgjeld, sier Orskaug.

 

Myndighetene i Japan har selv anslått at den offentlige gjelden vil nå 862.000 milliarder yen i mars 2011, som er omtrent to ganger landets brutto nasjonalprodukt. I 2014 er den anslått til 250 prosent av BNP.

Rentene presses opp
94 prosent av all utestående japansk statsgjeld er på japanske hender, og over halvparten står husholdningene for.

- Det har vært mulig for Japan å utstede masse ny gjeld fordi de har stabile investorer, med husholdninger som tar imot. Nå er Japan i en periode der aldringen slår hardt. Når man blir eldre skal man i teorien spare mindre. Og jo mindre husholdningene sparer, dess vanskeligere blir det å finne tagere, sier han.

Japan kan derfor bli tvunget til å gå i det internasjonale obligasjonsmarkedet for å hente penger. Og her er det mange om beinet for tiden.

- Nå skal alle andre land også være ute og finansiere seg. Rentene kan da bli presset opp, sier han.

Det som er positivt for Japan fremfor Hellas, er at Japan har en god mulighet til å heve skattene.

- Skattenivået er lavt, og skatteinnkrevingsteknologien er god sammenlignet med Hellas, sier Orskaug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.