I 1996 møtte 31 år gamle Jeffery Skoll den franskfødte Pierre Omidyar som drev et selskap som het Echo Bay Technology Group og som året før hadde startet nettstedet Auction Web. Jeffery Skoll hadde nettopp gjort ferdig sin Masters-grad i Business Administration på Stanford og jobbet et år med internettprosjekter hos et mediehus.

Eneste ansatte
Omidyar lette etter nytt navn til nettstedet sitt og fant ut at echobay.com var opptatt. Dermed måtte han ta til takke med navnet eBay. Og Omidyar ansatte Jeff Skoll som toppsjef i selskapet - som eneste fulltidsansatte.

Skoll var sentral i å skrive forretningsplanen som eBay skulle følge i årene som fulgte med stor suksess. Da eBay ble børsnotert bare to år senere var Skoll selskapets nest største aksjonær - bare gründeren Omidyar hadde flere aksjer i selskapet. Skoll var plutselig mangemilliardær og hoppet brått av karrierekarusellen.

Istedet ble han en filantrop som har viet mye av livet på å støtte gode formål. Ifølge en oversikt i Newsweek er han på 16. plass over verdens mest generøse filantroper. I perioden 2000 til 2004 ga han bort 386 millioner dollar til gode formål.

Filmer med mening
Til daglig driver Skoll med film. Han startet selskapet Participant Media, et medieselskap som investerer i filmer og dokumentarer. Men Skoll har ingen interesse av hjernedøde action-filmer, filmene han investerer i tar opp spørsmål Skoll mener er viktige sosiale spørsmål.

Selskapets tre første prosjekter var filmen Syriana hvor George Clooney og Matt Damon satte fokuset på den internasjonale oljeindustrien, så fulgte Good Night, and Good Luck som handlet om forfølgelsen tv-journalisten Edward R. Murrow opplevde under McCarthy-tiden og North Country, en film om en en kvinnelig gruvearbeider. Skoll har også produsert Al Gore's An Invoncenient Truth om klimaendringer.

Skoll var en av de første eierne i verden av den batteridrevne supersportsbilen Tesla Roadster. Skoll er også en av eierne av selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.