Onsdag kommer Jens Stoltenberg på sitt første offisielle besøk til Norge etter at han ble generalsekretær i Nato. Dagene i gamlelandet - som blant annet inneholder flybasebesøk i Bodø, tale på Blindern, audiens hos Kongen og møte med statsministeren – kunne blitt overskygget av spørsmål om hva han gjorde med sikkerhet og beredskap som statsminister frem til 2013. Bakgrunnen er den kritiske rapporten fra Riksrevisjonen om Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap.
Ville stille
Som DN skrev lørdag sto Høyre og Frp klare til å innkalle Jens Stoltenberg til den fastsatte stortingshøringen om saken lørdag. Det var et resultat av Arbeiderpartiets behov for å stille dagens statsminister spørsmål om «sikkerhets- og beredskapselementet» ved Statsministerens kontor (SMK). Ap visste at Erna Solberg da ville stille i høringen selv og at det ville utløse krav om Stoltenbergs komme. Likevel gikk Aps leder i kontrollkomiteen, Martin Kolberg, videre med et formelt brev til SMK. Fredag ettermiddag kom det formelle svaret fra SMK der Erna Solberg bekreftet at hun ville komme selv fordi noe annet ville bryte med konstitusjonell praksis. Til slutt ba hun om å få bekreftet at komiteen mener «det er ønskelig at jeg møter for å svare på spørsmål tilknyttet riksrevisjonens undersøkelse.»
Sto på sitt
– Jeg sverger ved Trygve Bratteli på at jeg ikke har noen ambisjon om å lage unødvendig politikk ut av dette, sa Martin Kolberg til DN i lørdagsutgaven. Høyres Erik Skutle ba Kolberg la være å trekke Erna Solberg inn i saken, ettersom «sikkerhetselementet» ved SMK ikke er en del av Riksrevisjonens rapport. Men Kolberg sto på sitt. Nå kommer altså Jonas Gahr Støre opp med løsningen: Ikke invitere Erna Solberg, men få svar gjennom skriftlige spørsmål.
– Et siste alternativ som jeg også mener er mulig, er at vi kan stille og få svar på detaljerte spørsmål skriftlig. Det går litt ut på det samme.
– Så du åpner for skriftlige spørsmål?
– Vi har ikke så veldig mange spørsmål igjen, og om vi stiller det over bordet eller i brevs form, det overlater jeg til komiteen, sier Støre.
God løsning
Slik ble det. Komiteen møttes klokken 14 og avgjorde saken.
- Vi føler vi får de svarene vi trenger ved å snakke med den nåværende og tidligere justisministre. Å kalle inn statsministrene til høring ville bare medført ekstra støy og kunne tatt oppmerksomheten bort fra det saken egentlig dreier seg om, sier Abid Raja til NTB.
Høyres medlem i kontrollkomiteen, Erik Skutle, mener løsningen er kjærkommen.
– Da slipper vi både å få inn Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Jeg går ut i fra at det er spesielt av hensyn til den tidligere statsministeren at Ap tenker på denne løsningen, sier Skutle.
Men ifølge ham vil en øvelse med skriftlige spørsmål være overflødig ettersom både Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik har stilt spørsmål om «beredskaps- og sikkerhetselementet» ved SMK tidligere - og fått svar.
Svarteperspill
Professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo er også lettet over at ikke statsministerene blir trukket inn i høringen og kaller prosessen frem til nå som et "svarteperspill".
- Riksrevisjonens rapport gjaldt kun Justisdepartementet. Men Kolberg utvider høringen til SMK, og siden "Stortinget kun kjenner statsråden", stiller statsministeren. Å utvide til SMK setter jo fokus på hennes ansvar, så da nytter det ikke å sende en koffertbærer. Men hvis det skal være høring om statsministerens ansvar for totalberedskapen, da skal selvsagt forgjengeren også stille, ergo Stoltenberg, sier Matlary.
- For Stoltenberg ville det selvsagt vært negativt at han blir "hørt" av sitt hjemlands parlament om feil og mangler. Det vil presenteres som en svakhet ved bade ham og NATO, og er således heller ikke i Norges interesse da NATOs leder fremstår i et dårlig lys. Også derfor håper jeg at denne utvidede høringen ikke gjennomføres. Slike høringer blir ofte et spill for (presse)galleriet, med taktikkeri og "shaming" som resultat. Skal en høring virkelig være i fellesskapets interesse, må den være grundig forberedt, ikke minst av de som gjennomfører den, sier Matlary.
LES OGSÅ: 600 jobber er kuttet i offshorerederiene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.