Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble onsdag kveld arrestert på Gardermoen og siktet for medvirkning til grov korrupsjon i selskapet. Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom, og selskapet har virksomhet i Russland og en rekke land i Eurasia. Fra klokken 12 til omtrent 17.00 torsdag satt Lunder i avhør hos Økokrim sammen med sin advokat, Cato Schiøtz.
- Siktelsen gjelder bare ett forhold, en konkret utbetaling fra september 2011. Da var han nytilsatt, og hadde vært i selskapet i omtrent to måneder, sier Schiøtz.
Utbetalingen var på 30 millioner dollar, og det mistenkes at dette i realiteten var korrupsjonspenger, betalt for å få tilgang til mobillisenser i Usbekistan.
Les også: Siktet for kjøp av Wikipedia-avskrift
-Han har jo lang fartstid i selskapet?
- Han har vært uavhengig styremedlem . Hans tid som styremedlem er ikke en del av siktelsen, og det er ikke stilt spørsmål om han på den tiden hadde kunnskap som innebar korrupsjon, sier Schiøtz.
Ikke interessert
Schiøtz understreker at han ikke er opptatt av om det har foregått korrupsjon i Vimpelcom eller ikke, kun om Lunders rolle.
- Jeg representerer ham. Hva andre har gjort er jeg ikke interessert i, sier han.
Han viser til at Vimpelcom er et enormt selskap med med over 60.000 ansatte, seks datterselskaper og der det aktuelle selskapet er delt i seks avdelinger.
- Her skjer det mye på detaljplan og lokalplan. Det som er hans ansvar er å sørge for gode rutiner og stille de riktige spørsmålene, sier Schiøtz.
Hva Lunder har gjort med rutinene som toppsjef tok mye av tiden i forhørene med Økokrim, forteller han.
- Han har ikke hatt noen grunn til å tro at dette innebar noen korrupt utbetaling, det er det sentrale, sier Schiøtz.
- Det har kommet frem mange opplysninger som kan peke mot at ikke alt har gått riktig for seg i Vimpelcom?
- Jeg er interessert i hva visste Jo Lunder og hva han burde han vite. Og han har ikke holdt seg i bevisst uvitenhet, han har ikke lukket øynene og unnlat å stille kritiske spørsmål, sier Schiøtz.
Kunnskap nå, ikke tema
Schiøtz sier det sentrale er hva som skjedde i 2011.
- Hva tror Lunder i dag om hva som har foregått?
- Hva han vet i dag har ikke vært noe tema, spørsmålet er hva han burde visst i 2011, sier Schiøtz.
Han sier Økokrim heller ikke spurte om dette.
- Overhodet ikke. Det har ikke vært noe tema. Det er del av etterforskningen mot Vimpelcom det.
- Har Lunder sagt hvem han mener er ansvarlige for utbetalingen?
- Nei, men han har forklart om hvem han hadde kontakt med. Hvis vi forutsetter at det har skjedd korrupsjon så er det spørsmål hvilket nivå det skjer på, regionalt nivå eller i konsernledelsen ved administrerende direktør, sier Schiøtz.
- Har de russiske eiernes rolle vært et tema?
- Det har versert noen navn, hvor de forskjellige folkene er i hierarkiet vet jeg ikke. Jeg begynte med denne saken klokken 12 i dag.
- Er Altimo nevnt?
- Jeg husker ikke
Holdes av politiet
Schiøtz sier Lunder har forsøkt å forsikre seg om at alt var i orden og stilt de spørsmålene han mener kan forventes av ham
- Var svarene gode?
- Det vil ettertiden vise. Han har fått svar som han ikke så noen grunn til å betvile riktigheten av, sier Schiøtz.
Han regner med det blir fengslingsmøte i morgen tidlig, der Økokrim vil be om varetektsfengsling. Dette mener Shciøtz det ikke er grunnlag for.
- Er Lunder fremdeles hos Økokrim?
- Han er kjørt tilbake til cellen
Les også:
Siktet for kjøp av Wikipedia-avskrift
Tidligere Økokrim-topp skal granske for Telenor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.