Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten overrasker kraftig på oppsiden, og viste et fall på 54.000 arbeidsplasser utenfor jordbrukssektoren i august.
Det er langt bedre enn forventningen om et fall på 105.000 arbeidsplasser, og gir Oslo Børs et kraftig løft. Også de amerikanske førindeksene løfter seg.
- Sannsynligheten for dobbel-dipp reduseres, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets i en fersk kommentar.
Han presiserer likevel at situasjonen på arbeidsmarkedet fortsatt er svak og tilsier at nullrentepolitikken fortsetter i lang tid.
Ledighetsraten var på 9,6 prosent, som var som ventet. Ledigheten er dermed opp 0,1 prosentpoeng, og er nå på sitt høyeste nivå siden mai.
Samtidig revideres julitallene også opp, fra - 131.000 til - 54.000.
- Helhetsinnstrykket er godt. Vi får bedring, samtidig som vi får en kraftig opprevisjon. Det er positivt og er en lettelse for markedet, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken etter tallene.
Privat spenning
Det var på forhånd knyttet ekstra stor spenning til hvordan utviklingen i den private sysselsettningen var forrige måned. Grunnen er at tallene for offentlig sektor har blitt forstyrret av alle som har vært ansatt i forbindelse med folketellingen i USA.
Også disse tallene overrasket positivt, med en oppgang i sysselsettingen på 67.000. Ekspertene hadde på forhånd ventet en oppgang på 40.000 personer.
Rapporten kommer to dager etter en skuffende rapport for sysselsettingen i privat sektor onsdag, også kalt ADP-rapporten: Skuffende jobbtall fra USA
Bygg og anlegg drar opp
- Det jeg ikke får helt til å stemme er at det særlig er bygg og anlegg som drar opp tallene, noe som er litt rart med tanke på de svake tallene vi har hatt fra boligsektoren, sier Syed.
Også midlertidige ansettelser drar tallene opp.
- At det øker er ikke nødvendigvis bare bra, fordi det jo betyr at bedriftene ansetter midlertidig fremfor å faste ansettelser. Det er med på å dempe helhetsinntrykket noe, sier makroøkonomen.
- Et faresignal
Syed tror det er lenge til man kommer til å se vekst i sysselsettingen igjen. Foreløpig er tallene for nye søkere til arbeidsledighetstrygd fortsatt høye.
- Vi må se en klar nedgang her for å få oppgang i sysselsettingen. Vi så fall i søknadene til arbeidsledighetstrygd frem til begynnelsen av året, da flatet de ut men nå har de begynt å stige igjen, sier Syed, og legger til:
- Det er et faresignal.
Jobbvekst like om hjørnet
Aksjestrateg Morten Kongshaug i Danske Markets Equities tror at jobbveksten i USA vil komme om rundt tre måneder og at aksjemarkedene vil stige i 2011.
- Amerikanske selskaper har kapital til å gjøre nye ansettelser og de har kreditten til å gjøre det, sier Kongshaug til TDN Finans.
Som sitt hovedscenario tror han børsene vil være flate i 2010 og stige minst ti prosent i 2011.
- Når jobbveksten i USA kommer opp til 200.000-300.000 personer i måneden vil vi få en fenomenal oppgang i aksjemarkedene. Bruker vi 2004-2006 som modell kan vi få en ny all-time-high på Oslo Børs i 2011, men jeg tror dette heller vil komme i 2012 hvis vi ser jobbvekst, sier han.
Les også: Jobbsjokk i USA