Forflytningene i norsk arbeidsliv er blitt hyppigere de siste årene, og mye tyder på at mobilitetstrangen vil bli enda større.

NHH-Symposiets studentrapport 2011 viser at hver femte student forventer å skifte jobb etter maks to år hos sin første arbeidsgiver. Annenhver student antar å ha byttet jobb etter maks tre år.

- Ønsker å eksperimentere
Hele ni av ti regner med å ha byttet arbeidsgiver etter fem år eller kortere tid.

Funnene fra undersøkelsen, som NHH-professorene Odd Nordhaug og Paul N. Gooderham står bak, viser også at ni av ti studenter forventer å bytte jobb 3-8 ganger i løpet av sitt yrkesliv.

Det innebærer at man i snitt vil være mellom fire og et halvt og 12 år hos hver enkelt arbeidsgiver, hvis man legger til grunn et yrkesliv på 36 år.

- Dette kan tolkes som at den sterke mobilitetstrangen som tydeligvis gjelder i forhold til første jobb, ikke i samme grad er til stede når det gjelder etterfølgende jobber. Funnet kan være et uttrykk for at studentene ønsker å eksperimentere og "prøve og feile seg frem" tidlig i karrieren for deretter å slå seg mer til ro, skriver forskerne i rapporten.

- Vil bli toppsjef
Hva er så økonomistudentenes karriereønske på 10-15 års sikt?

Jo: 43 prosent ønsker å bli toppleder, 36 prosent vil være mellomleder, mens 21 prosent kan tenke seg å bli stabskonsulent/ekspert.

- At hele fire av seks studenter aspirerer til en topplederjobb, vitner om at denne gruppen studenter har høye ambisjoner, skriver forskerne.

Dette understrekes av svarene på et spørsmål om de ønsker å bli styremedlem i en større virksomhet: Hele 70 prosent har en slik ambisjon.

Mens 52 prosent av mennene har et ønske om å bli toppleder, er det imidlertid bare 29 prosent av kvinnene som svarer ja på dette.

Blant studentene i Stockholm har syv av ti topplederambisjoner, mot snaue fire av ti ved de tre andre lærestedene.

De spurte er studenter ved NHH i Bergen, Copenhagen Business School, Handelshögskolan i Stockholm og Aalto University School of Economics i Finland.

Les også:
Slik holder du på talentene
- Høy lønn er ikke nok
Her er rådene som jekker opp lønnen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.