Den svært viktige amerikanske arbeidsmarkedsrapporten fredag viser at 290.000 nye arbeidsplasser ble skapt utenfor landbruket i april.
Det er 100.000 mer enn ekspertene hadde ventet på forhånd.
Den amerikanske arbeidsledighetsraten er nå på 9,9 prosent, som er høyere enn forventingen på 9,7 prosent.
I det private næringslivet steg antall arbeidsplasser med 231.000, langt over forventningen om en oppgang på 100.000.
Oslo Børs reduserte noe av børsfallet etter tallene, men falt tilbake nesten umiddelbart. Dollaren styrket seg mot yen og den norske kronen.
Ikke et dårlig tegn
Husholdningsundersøkelsen viser at den amerikanske arbeidsstyrken steg med 805.000 personer i april, mens sysselsettingen steg med 550.000. Dermed økte arbeidsledighetsraten med 0,2 prosentpoeng til 9,9 prosent.
- En økning i arbeidsstyrken er ikke noe dårlig tegn for arbeidsmarkedet, den øker som regel når markedet begynner å vise tegn til bedring, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til TDN Finans fredag.
Han konkluderer med at det amerikanske arbeidsmarkedet fortsatt er i svært dårlig forfatning, men at retningen helt klart går i riktig retning.
-Økningen i arbeidsledigheten er ikke noe dårlig tegn nå, den gir ikke noe godt bilde av utviklingen i markedet fordi den bare skyldes et kraftig hopp i arbeidsstyrken, sier han videre.
Fokus på bekymringer
I år gjennomføres det folketelling i USA, og myndighetene skal i den forbindelse rekruttere 970.000 personer til å bidra i dette arbeidet, hvor mesteparten av sysselsettingen ventes å skje i april og mai. 10 Arbeidsmarkedsrapporten tyder imidlertid på at effekten fra dette var begrenset i april, da offentlig sysselsetting steg med 59.000, mot 231.000 i privat sektor.
Markedet fokuserer for tiden mest på statsfinansene i Sør-Europa og reagerer svakere enn tidligere på makrotallene. Wilhelmsen viser til at det har kommet sterke makrotall fra hele verden.
- Den ene dagen etter den andre får vi gode tall fra USA, Asia, Latin- Amerika og til og med Europa. Men markedet fokuserer på bekymringene rundt statsfinansene i Sør-Europa og frykter at situasjonene skal spre seg til banksektoren og dermed bidra til en ny økonomisk nedtur, sier han.
Situasjonen i interbankmarkedet har forverret seg i løpet av uken og de korte rentene har steget som følge av økt bekymring for motpartsrisiko.
Høye nivåer
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets viser til at spreadene i det internasjonale pengemarkedet har kommet ut.
- Forskjellen mellom ventet pengemarkedsrente og overnattrente er en god indikator. Den har kommet opp til nivåer vi ikke så siden i fjor sommer, sier han til TDN Finans fredag.
Ifølge ham var det tegn til dårlig dollarlikviditet i markedet torsdag, men situasjonen synes bedre fredag ettermiddag.
Økonomene understreker imidlertid at situasjonen er langt bedre enn den man opplevde høsten 2008.
- Vi er nok et stykke unna der ennå, men vi ser fort at det kan komme risikopremie som kan dra opp rentene i Norge. Hvis dette vedvarer vil det kunne trekke oppover, sier Aamdal.
DnB Nor Markets mener Fed kan komme til å fjerne formuleringen om at rentenivået må holdes "ekstraordinært lavt i en forlenget periode" i løpet av høsten, gitt at utviklingen i arbeidsmarkedet fortsetter i samme retning som nå.
"Vi tror likevel det vil drøye til begynnelsen av 2011 før første heving kommer", skriver de i en kommentar fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.