Sysselsettingen utenom jordbruket falt med 131.000 personer i juli, viser den månedlige arbeidsmarkedsrapporten som det amerikanske arbeidsdepartementet la frem fredag.
På forhånd var det ventet en nedgang på 65.000, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.
- Tallene var ikke veldig dramatiske, og var slik man måtte vente i forhold til den svake veksten man har hatt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no etter tallene.
Markedet reagerte imidlertid kraftig ned etter tallene. På Oslo Børs falt hovedindeksen rundt fire poeng da tallene ble kjent, mens de øvrige aksjemarkedene i Europa også snudde kraftig ned. I valutamarkedet svekker amerikanske dollar seg mot euro.
Ingen "quick fix"
Han peker på at sysselsettingen er en etterslepende indikator, og man må regne med veldig svak sysselsetting også utover høsten.
Hovedproblemet er at både inntektsveksten og forbruket står på stedet hvil. Juel ser ingen løsning på denne utfordringen i nærmeste fremtid.
- Det er ikke noen "quick fix" på dette. Forbrukerne i USA har lav inntekstvekst og en anstrengt finansiell stilling. At boligmarkedet mest sannsynlig vil få seg en liten nesetyver i høst bidrar til at dette, sier han.
For tidlig for Fed
Tirsdag neste uke er det rentemøte i den amerikanske sentralbanken Fed. Flere eksperter tror at sentralbanken allerede nå kan komme til å starte med nye lettelser i pengepolitikken for å hjelpe på den svake vekstsituasjonen.
Juel tror imidlertid at det er for tidlig for Fed å gjøre noe nå.
- Det er litt bekymring, men ikke noe dramatikk foreløpig. Jeg tror ikke at de kommer til å fatte vedtak om noen nye tiltak. Hvis det stopper helt opp kan de tilføre mer penger igjen. De forsøker fortsatt å avvikle stimulansen, sier han.
Midlertidige ut
Totaltallene er preget av at mange midlertidig ansatte i offentlig sektor har mistet jobben etter hvert som arbeidet med folketellingen avsluttes. I markedet er man derfor mest opptatt av utviklingen i sysselsettingen i privat sektor.
Men også her var tallene skuffende. I juli var veksten i sysselsettingen i privat sektor på 71.000 personer. På forhånd var det ventet en oppgang på 95.000.
Stabil ledighetsrate
I tillegg til de skuffende juli-tallene, ble også jobbveksten for juli revidert ned. Den samlede sysselsettingen falt med 221.000 fra en tidligere rapportert nedgang på 125.000. Sysselsettingen i privat sektor ble revidert til en oppgang på 31.000 personer, fra en opprinnelig oppgang på 83.000.
Dessuten ble sysselsettingen i tidligere måneder revidert ned med tilsammen 97.000 personer.
Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten inneholder også en egen undersøkelse om utviklingen i arbeidsledigheten. Arbeidsledighetsraten holdt seg uendret på 9,5 prosent i juli.
Får ikke opp farten
Frem til 1. juli i var bare 11 prosent av de 8,4 millioner jobbene som forsvant i løpet av resesjonen erstattet. Den trege jobbveksten har ført til at forbruket ikke øker like mye som mange hadde håpet. Forbruket utgjør rundt 70 prosent av brutt nasjonalprodukt i USA og er derfor den klart vitkgiste bidragsyteren til vekst i amerikansk økonomi.
Forrige fredag viste tall fra myndighetene at veksten i amerikansk økonomi var på 2,4 prosent i andre kvartal, svakere enn ventet og lavere enn kvartalet før. Den avtagende veksten har ført til bekymring for at amerikansk økonomi kan falle tilbake igjen, en såkalt dobbeldipp.
Fem tapte år
Historiske data avslører også at det ikke har vært spesielt mye vekst i økonomien de siste årene. De reelle tallene viser at brutto nasjonalprodukt har holdt seg rundt 13.000 milliarder dollar siden begynnelsen av 2006 (se graf under). Forskjellen fra første kvartal 2006 til andre kvartal 2010 er på magre 2,2 prosent.
Det betyr at USA nå har opplevd snart fem år med praktisk talt null vekst. Økonomien er dermed halveis på vei til å gjenta Japans etter hvert så berømte "tapte tiår".
Japans tapte tiår brukes ofte om perioden etter at den økonomiske boblen - spesielt i aksje- og boligmarkedet - sprakk på begynnelsen av 1990-tallet. Først i 2003 nådde aksjemarkedet bunnen.
Den øverste grafen viser endring i reelt brutto nasjonalprodukt fra kvartal til kvartal, målt i årlig rate. Den nederste grafen viser reelt bnp i milliarder dollar per kvartal, målt i årlig rate.
Alle nøkkeltalls mor
Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter er blitt omtalt som "alle nøkkeltalls mor" og "verdens viktigste makrotall".
Det er ikke uten grunn.
Rapporten fra myndightene blir av mange analytikere og investorer sett på den mest komplette enkeltrapporten som gir den beste beskrivelsen på hvordan økonomien er i dag og hvordan den vil utvikle seg i tiden som kommer.
Rapporten er svært detaljert med opplysninger om hvor mange som leter etter jobb, hvor mange som har jobb, hvor mye de jobber og hva de får betalt. Rapporten viser også utviklingen innenfor de ulike sektorene i amerikansk økonomi.
Hvis det er en rapport som kan flytte markedet, så er det denne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.