Tobias Nervik (20) fra Trondheim hadde et internship i Beijing i Kina ifjor sommer da han kom på at han skulle lage en app som hjelper unge å finne arbeid.

I dag er jobbsøker-appen Mojob lastet ned 50.000 ganger og 20-åringen leder 25 ansatte på fire kontorer i Trondheim, Oslo, København og London. Mellom 2.500 og 3.000 jobber har blitt fylt gjennom appen.

- Jeg har gjort meg en del observasjoner i de åtte månedene appen har vært tilgjengelig. Blant annet ser vi at unge er redde for å søke på jobber som ikke matcher utdanningen deres helt. Janteloven er dessverre noe som fortsatt er godt plantet i hodet på unge. Dermed kan Janteloven hindre unge i å finne drømmejobben, sier Tobias Nervik til DN.

- Må ha det riktige «mindsettet»

Selv gikk han entreprenørskapslinje på videregående skole og studerte økonomi på NTNU før han fikk internshipet i et private equity-selskap i Beijing. Det ga ham selvtillit nok til å våge å satse på eget selskap etterpå.

I dag har han både skaffet seg investorer og støtte fra Innovasjon Norge.

- Det har vært en enormt lærerik prosess. Du kan overkomme alt hvis du har det riktige «mindsettet». For du må «ha trua» på at du kan få det til, ellers nytter det ikke, sier Nervik.

For det er ikke bare skolepapirer som betyr noe når du søker en jobb. Heller ikke om du er ydmyk og villig til å jobbe hardt for å nå målet ditt - noe som ifølge Tobias Nervik er en veldig norsk måte å tenke på.

- Klart at dét også er veldig viktig. Men å vise engasjement og «gutse» litt kan også bane vei for drømmejobben. Tenk alternativt. Ikke søk på de jobbene «alle andre» søker på. Da er det tøft å nå opp i kampen, og da kan karakterer bli avgjørende, sier han.

- De har lyst, men...

Nervik merker selv at det er vanskelig å få tak i dyktige unge ansatte til sitt eget selskap:

- Jeg merker at folk har lyst, de er absolutt dyktige nok, men så tenker de at de ikke vil få det til. Men har man tro på at man får det til, da går det som regel bra, sier 20-åringen.

Dét er Mats Grøseth (28) fra Skien et godt eksempel på. Han hadde knapt gyldig vitnemål fra videregående skole da han søkte jobb som utvikler hos Touchsoft.no i Porsgrunn for to år siden. Ikke hadde han særlig erfaring heller - i alle fall ikke noe han mente var særlig relevant for jobben.

- Jeg skjønte egentlig ikke vitsen med å søke. Tenkte at de sikkert ville kaste søknaden min i søpla med én gang. Men heldigvis klarte fruen å overtale meg til å ta sjansen, sier Grøseth til DN.

- Jeg hadde jobbet i klesbutikk etter videregående og slet med å ta opp igjen fag for å få fullstendig vitnemål ved siden av. En kneskade førte til at jeg etterhvert måtte slutte i jobben og gå på Nav - og det var en stor nedtur. Det var utrolig kjedelig å gå hjemme, forteller han.

Mats Grøseth.
Mats Grøseth.
 

Da vitnemålet endelig var i boks, kom han inn på Høgskolen i Sør-Trøndelag på informasjonsbehandling. Samtidig hadde han startet sitt eget konsulentfirma der han drev med teknisk support.

- Så det var den erfaringen jeg hadde, sier Grøseth, som merket at det var tøft å drive eget firma, samtidig som han gikk på skole og var pappa til to små barn.

- Jeg var litt lei. Det var mye jobbing og jeg så barna lite. Jeg ville bli ansatt et sted, og det endte opp med at jeg søkte på en utviklerstilling hos Touchsoft.no i Porsgrunn, sier Mats Grøseth.

Fikk jobben - tross mangler på cv-en

Han ble innkalt på intervju, men klarte knapt å svare på noen spørsmål.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle si, jeg hadde jo ingen jobberfaring, kun utviklet på egenhånd med internett som lære. Men de ga meg en sjanse. Etter to intervjuer fikk jeg en prøvedag med tester. Jeg fikk vite testene før helgen og leste hele lørdagen og søndagen før jeg skulle gjøre oppgavene mandagen etter. Testingen gikk veldig greit, og jeg fikk jobben - til tross for at jeg aldri tidligere hadde vært borti det kodespråket de benyttet seg av i utviklingen, sier han.

- Hva er ditt råd til andre som vil søke på jobber de er underkvalifiserte for?

- Husk at skolepapirer har lite å si. Har du en stor interesse for jobben og viser at du er villig til å lære, kan du komme langt. Evnen og villigheten til å lære noe nytt er nøkkelen. Personlighet og engasjement teller mye. Og når man egentlig ikke kan noe, får du mer press på å prestere - og da legger du gjerne inn et ekstra gir, sier han.

I dag har Mats Grøseth vært i jobben i to år - og stortrives. Han tar utdanning ved Høgskolen i Sør-Trøndelag ved siden av.

- Det er viktig å ta noen sjanser av og til, sier han.

Se video: Nå styrer Teslaen (nesten) selv

Nå styrer Teslaen (nesten) selv
Tesla Model S P90D er ikke bare latterlig rask, den kan også nesten kjøre selv.
01:43
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.