Snart ferdig med sommerjobben eller internshipet, og ønsker deg fast jobb i bedriften?
Tidligere intern Marissa Beaudoin deler sine ti tips om hvordan hun gikk fra praktikant til fast ansatt i kommunikasjonsbyrået Kronos hos Bloomberg Businessweek.
Ikke lat som om du driver butikken
Ikke fortell markedssjefen at din utstrakte erfaring med å håndtere Facebooksiden til en interessegruppe du er medlem av på universitetet gjør deg kvalifisert til å håndtere selskapets globale markedsstrategi. Vær selvsikker, men samtidig ydmyk nok til at du ikke faller inn i stereotypien om at du er en som fortjener å få alt servert på et fat.
Ikke ta festen med deg på jobb
Det er lett å se hvem som er party-intern: Poser under øynene og en eim av øl, skriver Beaudoin. Det er bedre å få respekt fra medarbeiderne dine før du viser dem helge-personligheten din. Det får deg til å virke uprofesjonell, og ingenting ødelegger produktiviteten din som dundrende hodepine og et sterkt behov for å ta en høneblund under pulten.
Ikke vær en dust på sosiale medier
Alle har blitt rådet til å rydde i kontoene sine på sosiale medier. Selv om bare venner kan se bilder og kommentarer, kan man fortsatt se poster som vennene dine har tagget deg i. Hvis du mener alvor med å gjøre internshipet om til en heltidsjobb, ber du andre om å la være å tagge deg for å unngå poster som ikke er i nærheten av å være profesjonelle.
Bruk sosiale medier til din fordel
Knytt kontakt med medarbeidere og sjefer du har møtt gjennom internshipet via Linkedin. Det er en god måte å holde seg oppdatert på siste nytt i selskapet. Ikke vær sjenert for å legge igjen kommentarer på jobbrelaterte innlegg. Det viser at du er interessert i selskapet, og mener alvor med karrieren din. Du dukker også opp i feeden deres - og inn i underbevisstheten.
Vær sommervikarenes "Jack Bauer"
Overoppfyll i alle oppgaver du blir gitt, selv om de er ordinære, anbefaler Beaudoin .Du vil bli husket for det du har bidratt med og medarbeiderne dine fortsetter å snakke positivt om deg selv etter internshipet er ferdig, i stedet for bare å huske selfiene du sendte ut fra pulten din.
Vær old school og gi et varig inntrykk
Gjør runden og ta kollegaene i hånden for å ta farvel, og si takk for erfaringen. Etterpå sender du sneglepost: På slutten av Beaudoins internship, skrev hun takkekort til alle medarbeiderne og takket dem for erfaringen og kunnskapen de hadde delt som ville hjelpe henne videre i karrieren. De husket gesten, og noen beholdt også kortene.
Vær ærlig om å ville ha en jobb
Spør om jobbmuligheter på slutten av internshipet. Det er viktig å vise sjefene at du er interessert i mer enn bare et internship. Ellers vil de se etter en ny intern som kan fylle skoene dine så snart du er ute av døren.
Hold kontakten og bli venn med HR
Det er viktig å holde kontakten med dine tidligere sjefer, men også nødvendig å etablere relasjoner med HR-avdelingen og rekrutteringsansvarlig. Vis dem din vinnende personlighet og gode holdning til hardt arbeid. Etter fem måneder med eposter og telefonsamtaler med HR, hadde Beaudoins kontaktperson i HR begynt å bruke smilefjes i epostene.
Ikke gi opp
Beaudoin var på intervjuer for tre ulike stillinger, og fikk avslag på alle sammen. Hun ville jobbe i selskapet på grunn av bedriftskulturen og fordi arbeidet passet godt med hennes karriereplan. Våren etter internshipet var hun på intervju for en fjerde stilling, og fikk endelig jobben. Arbeidsmarkedet er preget av sterk konkurranse, men det er en grunn til at de ansatte deg som fast ansatt i utgangspunktet. Fortsett å prøve og ikke gi opp, råder Beaudoin. Det er større sannsynlighet for at selskapet velger en person de har jobbet med før enn en ukjent kandidat.
Vær ærlig med deg selv om bedriftskulturen
Er dette et selskap du kan se for deg å jobbe for i noen år? Kan du se for deg å jobbe sammen med medarbeiderne og sjefen hver dag? Er det en langsiktig karriere du er interessert i? Vil du få den erfaringen du ønsker deg? Hvis ikke bør du la en av dine medstudenter få prøve seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.