Flere selskap melder om høye søkertall til årets sommerjobber.
- Det rådgivende ingeniørselskapet Multiconsult har aldri hatt en større søkerbunke. Til 21 sommerjobber fikk de 1400 søkere.
- DNV GL, tidligere Det Norske Veritas, opplevde et hopp i sommerjobbsøknader. I år var det 1600 søkere, 300 flere enn ifjor. De siste årene har de ansatt mellom 70 og 100 sommervikarer.
- PwC fikk 300 søkere til seks sommerjobber
Hva ser de etter i søknadsbunken?
Større perspektiv
Etter at det faglige er på plass er det spesielt én ting som går igjen hos alle arbeidsgiverne DN har snakket med: Engasjement.
- Hva slags type engasjement?
- Engasjement er viktig i seg selv. Vi ønsker at folk skal oppleve det å jobbe hos oss i et større perspektiv enn det man gjør fra dag til dag. At man kan se sin egen rolle i samfunnet. Mennesker med engasjement utover studiene gir en indikasjon på at man kanskje har dette perspektivet, sier Reidar Henriksen, HR-partner i PWC.
Blir begeistret
Bedriftene melder også om at de har sansen for studenter som gir inntrykk av å ville være hos akkurat dem.
Møt godt forberedt, vit hva bedriften gjør og skreddersy søknaden.
– Vi er på jakt etter de som er opptatt av faget sitt og nysgjerrige på bransjen vår. Et godt råd til de yngre er at de er interessert i virksomheten vår og viser at de er opptatt av å få til noe hos oss. De som viser dette blir jeg veldig begeistret for, sier HR-direktør i Multiconsult, Elisabeth Melander Sten.
Ser etter fremtidens ansatte
PWC legger ikke skjul på at de har en omfattende rekrutteringsprosess for sine seks sommerinternship fordi de også ser etter studenter som kan bli fast ansatt etter studiene.
- Vi opptatt av å finne kandidater som er en perfekt match for oss, men det er også viktig at vi opplever at PWC er den perfekte match for søkeren. Derfor er det viktig at det virker overbevisende at de vil bli en del av bedriften, sier Henriksen.
Avslører «cut & paste»
Avdelingsleder Espen Bjørshol sitter med søknadene til sommerprogrammet i prosjektstyring i Multiconsult.
247 studenter har søkt på to stillinger.
Da kan det være lurt å ha lagt litt krefter i selve søknadsbrevet.
– Den største tabben er å skrive noe som ikke er tilpasset. Jeg skjønner at det er mer jobb å lage et personlig budskap, men skal du sitte og lese flere hundre søknader vil du gjerne at noen skriver noe som treffer deg litt. Studentene som forstår hovedtrekkene i hva vi driver med. Man avslører fort de som har kjørt «cut & paste» og bare bytter ut navnet på selskapet, sier Bjørshol.
Kort og konkret
Hos DNV sorterer de også store søknadsbunker i disse dager.
– Vis hvem du er, hva du kan og hva du vil, sier Håkon Svebak i DNV GL.
Han er opptatt av at søkerne bør fatte seg kort og konkret.
-Har du løst et problem, er det fint om du med to, tre setninger kan si noe om hva slags utfordring du løste, hvordan du gjorde det og hva som var resultatet, sier Svebak som er leder for arbeidsgiverprofilering i DNV GL.
Verv må med
Irrelevante deltidsjobber og verv kan være relevante om de illustrerer at du er ansvarsbevisst, får oppgaver gjort og kan jobbe.
Men:
– Vi ser mest etter verv som er relevante for oss, rent sosiale verv som «kjellersjef» teller ikke så mye fra eller til. Tyngre verv i ulike studentorganisasjoner er mer interessant, så lenge man ikke dumper det året, da. Jeg vil anbefale å være bevisst på det man legger ned tida si i, velg det som er karakterbyggende, sier Bjørshol.
Imponerende
Både DNV og Multiconsult er imponerte over søkermassen.
– Generelt sett er det veldig mange flinke og smarte folk som vil mye. Dessverre har vi ikke jobb til alle, men ser du litt flere år frem i tid kan dette bli veldig bra for en nasjon som Norge, sier Svebak i DNV GL.
Bjørshol i Multiconsult opplever at studentene er mer modne enn før. Han tror listen for å komme seg inn i arbeidslivet er blitt høyere.
– Jeg er usikker på om jeg hadde ansatt meg selv i dag, med den søknaden jeg kom inn i arbeidslivet med.
Arbeidsgivernes beste tips til søknad, cv og jobbintervju:
- Sørg for at alle dokumenter som skal være med er lagt ved når du sender søknaden.
- Oppsøk bedriftene, ring og kontakt dem på bedriftspresentasjoner. Husk hva vedkommende heter, og skaff deg referanser du kan bruke i søknadsbrevet.
- Dropp flosklene, et enkelt godt journalistspråk er bra. Skriv sånn at de som leser forstår det og ikke ha skrivefeil.
- Er annonsen på engelsk, legg ved en engelsk søknad og cv.
- Skriv gjerne 3–4 linjer som forklarer det du oppgir på cv-en, for eksempel hva et fag, prosjektoppgave eller verv faktisk innebærer. Prøv å være litt konkret og forklarende.
- På jobbintervjuet er arbeidsgiverne gjerne ute etter det de ikke kan se i en søknad, nemlig hvordan du er til å kommunisere. Prøv å være trygg og selvsikker, uten å bli cocky. Kle deg formelt, uten at det nødvendigvis trenger å være konfirmasjonsdress.
På jobbjakt?
Les også:
Dette ser Facebook etter hos jobbsøkerne
Vil ikke se hvor jobbsøkerne har gått på skole
- Dårlige jobbannonser gir middelmådige søkere
Derfor får noen "alle" jobbtilbudene
Sluttet i drømmejobben etter to dager
Sindre (24) mistet jobben før han fikk begynt (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.