I slutten av juli ble det kjent at duoen John Fredriksen og Tor Olav Trøim går hver til sitt.
Trøim fikk tidenes sluttpakke med aksjer i riggselskapet Seadrill og gassrederiet Golar LNG til en verdi av 1,6 milliarder kroner. Etter bruddet har Fredriksens Seadrill tapt mest på børs, mens Golar LNG går som ei kule.
Ti mill. skrellet bort
Seadrill er ti milliarder kroner mindre verdt justert etter utbytte. I perioden etter 29. juli da Trøim og Fredriksen skilte lag, er selskapets markedsverdi ned fra 110 milliarder kroner til drøye 94 milliarder kroner. Seadrill-aksjen har falt over 16 prosent hittil i år.
John Fredriksen har dermed tapt over fem milliarder kroner i Seadrill etter at det nære samarbeidet med Trøim opphørte. Trøim på sin side kan notere et tap på rundt 116 millioner kroner justert for utbytte på én dollar i begynnelsen av september.
Riggselskapene sliter med kraftig kursfall om dagen. Årsaken er lavere investeringer og kostnadskutt i oljeindustrien. Når selskapene investerer mindre blir det færre jobber for servicebransjen, som selger utstyr og produkter til olje- og gasselskapene.
- Justert for utbytte i perioden er Seadrill ned marginalt mindre enn deres sammenlignbare konkurrenter, sier Anders Bergland, analytiker i RS Platou Markets.
Skylder på markedet
Andreas Stubsrud, analysesjef i Pareto Securities er overbevist om at fallet i Seadrill skyldes et dårligere riggmarked og ikke bruddet mellom Fredriksen og Trøim.
– Siden forrige uke har Seadrill-aksjen falt mellom 20 og 30 kroner. Dette fallet er hovedsaklig på grunn av markedet, med tilsvarende aksjekursfall for de store amerikanske riggselskapene. Det har kommet inn nye kontrakter, og folk tror riggmarkedet blir dårligere enn de trodde for to uker siden, sier Stubsrud.
Han får støtte fra rigganalytiker Bergland i RS Platou Markets.
– At Trøim og Fredriksen ikke lenger deler kontor har ikke noe med utviklingen i aksjekursen å gjøre. Vi mener endringer i de fundamentale forholdene som ytterligere svekkelse i riggmarkedet kombinert med Russland-sanksjoner mot North Atlantic Drilling, har vært den utløsende faktoren for korreksjonen, sier Bergland.
Storsalg
Gassrederiet Golar derimot har hatt en voldsom kursoppgang det siste året på hele 87 prosent. Selskapet er notert på Nasdaq-børsen i New York, og prises til en markedsverdi på 6,6 milliarder dollar. Det tilsvarer drøye 42 milliarder kroner med dagens kurs.
Tidligere denne måneden solgte Fredriksen unna rundt 27,8 millioner aksjer i Golar LNG, fordi selskapet er i ferd med å bli et infrastrukturselskap. Fredriksens nære medarbeider, Harald Thorstein avviste da overfor DN at salg av Seadrill-aksjer står for tur.
– Det kommer ikke til å bli solgt en eneste aksje hverken i Seadrill eller i de andre selskapene våre, sa Thorstein.
Det er fortsatt Fredriksen som kontrollerer flesteparten av aksjene i Seadrill – nær 120 millioner Seadrill-aksjer, eller 26 prosent av selskapet, i form av aksjer, TRS-er og opsjoner.
I 2005 etablerte investor og skipsreder John Fredriksen og hans tidligere høyre hånd, Trøim selskapet Seadrill. På under ett år gikk selskapet fra en verdi på null til en markedsverdi på drøye 20 milliarder kroner. I dag er Seadrill blant verdens største riggselskaper.
Trøim eier på sin side 2,6 millioner aksjer, kjøpsopsjoner på en million aksjer og TRS-eksponering mot 600.000 aksjer etter transaksjonen i juli.
Han sitter fortsatt i styrene til Seadrill, Golar, oljeserviceselskapet Archer og oppdrettsselskapet Marine Harvest.
Halvert verdien
Marine Harvest der Fredriksen sitter som hovedaksjonær, har steget over 30 prosent i verdi hittil i år. Fra slutten av juli til i dag er prisen per aksje opp fra 86,80 kroner til 87,85 kroner.
Tankrederiet Frontline – Fredriksens gamle baby – har nær halvert verdien det siste året. Rederiet prises til 915 millioner kroner. Frontline har falt svakt siden Trøim annonserte at han slutter som ansatt i Fredriksens-selskapet Seatankers.
I 2011 etablerte Fredriksens det "nye" rederiet, Frontline 2012, som tok over de mest moderne skipene i Frontline-flåten.
Tørrbulkrederiet Golden Ocean og oljeserviceselskapet Archer har også svekket seg siden slutten av juli. Førstnevnte er ned fra 9,96 kroner per aksje til 8,68 kroner per aksje. Archer sluttet torsdag på 9,30 kroner etter å ha vært oppe i 10,05 kroner per aksje.
Supplyrederiet Deep Sea Supply er ned fra 9,67 kroner per aksje til 8,67 kroner per aksje. Det Bermuda-registrerte selskapet Northern Offshore der Fredriksens ene tvillingdatter, Cecilie sitter som styremedlem, er ned fra 11 kroner per aksje til 10,70 kroner aksjen.
Les også:
Dette får to konsekvenser for boligmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.