Mørke økonomiske skyer truer Norge, og det ønsker Finansdepartementet å gjøre noe med.

Tirsdag denne uken mottok departementet et brev fra Finanstilsynet med forslag til tiltak som kan redusere husholdningenes gjeldsnivå - og dempe veksten i boligprisene.

Men nøyaktig hva - eller hvem - det er som har ført husholdningene opp på et så høyt gjeldsnivå at det har skapt bekymring hos finansminister Siv Jensen, mener statssekretær Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet er sammensatt.

Ikke uten skyld

- Det er nok en kombinasjon av veldig lave renter, forventning om fortsatt lave renter og prisutviklingen i boligmarkedet. Det er ikke én enkelt årsak som er faktoren til dette, det er et helt sett faktorer og sikkert flere enn de tre nevnte.

- Er husholdningene selv skyld i at gjelden har vokst?

- Det er husholdningene selv som har tatt opp lånene, så uten skyld er de ikke, mener Pedersen.

Ett råd

Han har ett råd til landets husholdninger:

- Hva er det beste en husholdning kan gjøre nå, for redde landets økonomi

- Ikke ta opp mer lån enn du har råd til å betjene. Du må ta høyde for at situasjonen fremover kan være annerledes enn nå, både når det gjelder egen inntekt, rentenivå og boligprisøkning, sier Pedersen.

Han tror enkelte har vært dårligere til å ta realiteten innover seg enn andre.

- Det er nok noen som har vært veldig optimistiske.

Vurderer bemerkninger

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Finanstilsynet tirsdag sendte brev til Finansdepartementet med innspill til nye boliglånsregler.

Blant kritikernes argumenter er økte klasseforskjeller, kunstig reduksjon i boligetterspørselen og brems i boligbyggingen.

Pedersen sier han vil vurdere alle bemerkninger som kommer inn så snart høringsrunden er avsluttet, enten disse støtter- eller går imot forslagene fra Finanstilsynet.

- Dette er en diskusjon det er veldig viktig å ta. Den handler ikke bare om boligmarkedet, men også om gjeldssituasjonen i husholdningene. De kan ikke sees uavhengig av hverandre.

Fremover skal Finansdepartementet vurdere hvem de skal ha kontakt med i forbindelse med tiltaksvureringen.

- I løpet av høringen vil si se om det er nødvendig å hente inn dypere analyser fra steder og miljøer, forklarer Pedersen.

 

Les også: Storbritannia kutter oljeskatten

- De er villige til å gå ekstremt langt

Hun er nytt styremedlem i Statoil

– 600 millioner feil vei  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.