Leder Kristian Tonning Riise i Unge Høyre mener ingen norsk regjering noen gang har drevet større nedsalg i statlige selskaper enn Jens Stoltenbergs første regjering.
- Det var i selskaper som Statoil, DnB og Telenor. Derfor reagerer jeg når Arbeiderpartiet snakker om å «selge arvesølvet». Flytoget, et 15 år gammelt selskap med halvgamle togsett kan neppe kalles arvesølv. Det er ikke en eneste togskinne som skal selges, sier Riise.
Han peker på at bybanen i Bergen drives av et fransk selskap.
- Uten at det meg bekjent er kommet en eneste klage fra bergensere om at Bergen er solgt til utlandet, sier han.
Derfor reagerer Riise på Ap-lederens retorikk om mulig Flytog-nedsalg.
«Eksempel på populistisk retorikk»
Men hvorfor ønsker dere å selge selskaper som nå går godt. Regner du med større avkastning ved å sette statens salgssum inn i oljefondet?
- Det kan være et poeng å selge Flytoget nettopp når det går godt - for en bra pris. Selger vi nå slipper vi nye milliardinvesteringer når det om noen år må investeres i nye togsett, sier UH-lederen.
Riise synes likevel det er problematisk at Flytoget nå har såkalt «prioritert fremføring» ved kapasitetsproblemer med å føre frem tog i tunnelen under Oslo.
- Det blir vanskeligheter når staten både er regulator og eier et konkurrerende selskap. Flytoget er jo ikke et strategisk kommunikasjonsmiddel, sier han.
Han godtar heller ikke Ap-angrepene på noe nedsalg i Statskog:
- Også et eksempel på populistisk retorikk nå. For fullmakt til salg ble gitt under de rødgrønne, sier Riise. Han mener tidligere Ap-statsråd Knut Storberget er blant dem som har hengt seg på protestene og brukt begreper som salg av Norge bit for bit.
Ideologisk og praktisk
5. februar behandler Stortinget eierskapsmeldingen næringsminister Monica Mæland har lagt frem. Riise mener regjeringens forslag er forsiktige og pragmatiske.
- Sammenlagt dreier ikke dette seg om noe mer enn å redusere statens eierandeler fra 35 prosent av verdiene på Oslo børs til 32 prosent, sier han.
Riise ser både ideologiske og praktiske grunner til nedsalget som foreslås.
-Jeg etterlyser en mer prinsipiell debatt om hva staten skal drive med. Selv ser jeg ingen grunn til at staten skal eie mer enn 34 prosent av aksjene i noe selskap der eierskapet er kommersielt begrunnet. 34 prosent fordi det kan være grunn til å ønske å beholde hovedkontor i Norge. Der dette ikke er viktig bør vi selge oss helt ut. Det kan være sunt å få inn spredt eierskap og investeringer - altså maktspredning, sier Riise.
Men han mener regjeringen også er pragmatisk, og ikke bare opptrer ideologisk som eier.
- Se på Statkraft, hvor staten har gått inn med 10 milliarder i ny kapital, sier Riise.
«Helt på jordet»
Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg fra Arbeiderpartiet reagerer på Riises uttalelser.
- Jeg syns Unge Høyre-lederen er helt på jordet, og setter ny Norgesrekord i å prøve å bortforklare seg. Jeg vil konstantere at selv ikke Unge Høyre-lederen klarer å gi en god og troverdig grunn på hvorfor denne regjeringen vil selge seg ut av selskap, sier han.
Han mener at det må kunne kreves at et regjeringsparti, men også et ungdomsparti, kan gi et klart svar på hvorfor de mener det er viktig selge seg ned i disse selskapene.
- De salgene denne regjeringen har foreslått er ikke bare dårlig politikk, men det er også dårlig butikk. Her mener regjeringen at vi skal selge oss ned i strategisk viktige selskap som sitter på store og viktige naturressurser. De pengene de tjener på å selge disse selskapene, skal de altså sette inn i oljefondet og bruke på å kjøpe utenlandske selskaper.
- Jeg ville trodd at Unge Høyre-folk, som er opptatt av inntekter og balanser, ville sett at dette rett og slett er dårlig butikk, understreker Tvedt Solberg.
LES OGSÅ:
Oppussingsobjekt gikk Tre mill. over takst
Hun tjente desidert mest av alle Apple-ansatte
Asia i dag: Verdens mest levelige by for utlendinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.