Mandag kveld fikk Jørgen Ole Haslestad beskjed fra styret i Yara at han ikke er riktig mann for å lede selskapet videre. Han gikk på dagen med en avtale om å stå til disposisjon for styret til våren 2016.
- Det er en overgang for familien også dette. Jeg har jo ikke vært så mye hjemme de siste 25-30 årene, sier Jørgen Ole Haslestad, og viser til en lang karriere som i stor grad har vært utenfor Norge.
- Jeg har hatt 100-120 reisedøgn i året og bodd rundt i verden. Det blir et noe annet liv nå. Nå kan jeg bruke mer tid på de hjemme. De må venne seg til at jeg er mer hjemme, sier han.
- Er det en overgang til det bedre, eller er det skummelt?
- Akkurat nå er det vel litt skummelt, men vi skal få det til å bli til noe bedre, sier han, og ler litt:
- "Alt er en overgang", sa reven. Han ble flådd. Det er slik det er, men vi mennesker er fleksible og innordner oss situasjonen. Jeg er sikker på at jeg om kort tid er beskjeftiget med andre ting enn Yara, sier han.
Mer tid på gården
Han innrømmer at det kom litt brått på at han sto uten jobb tirsdag morgen.
- Når man går fra 100 til en noe lavere hastighet, må man innordne seg etter det. Jeg har mye annet jeg kan drive med - et gårdsbruk og et anneks som skal bygges på sommerhuset. Og så får vi se hva som kommer av mer akademiske muligheter, sier han, og understreker at han ikke har noen konkrete planer for det ennå.
- Når tok du sist våronna?
- Sånn 100 prosent alene? Det er 20 år siden. Jeg var jo 15 år ute og da hadde jeg ikke sjans, men etter at jeg kom tilbake har jeg vært med på mellom ti til 50 prosent, vil jeg si. Og ifjor tresket jeg 70-80 prosent, sier han.
- Jeg synes det er kjempemoro å kjøre traktor og være med, og det får jeg mer anledning til nå, sier Haslestad.
Den som må venne seg til det, er nevøen som tar seg av det meste av gårdsdriften på Hof i Vestfold i dag.
- Han har så mye annet å gjøre at det tror jeg han synes er greit. Jeg er ikke redd for å ikke kunne holde meg beskjeftiget.
- Fantastisk karriere
- For noen kan det fortone seg deilig å få litt hjemmetid etter 30 år på farten?
- Jeg har hatt en fantastisk karriere hjemme, og kanskje særlig ute. Jeg kom hjem til Yara og har hatt en kjempefin tid. Jeg har oppnådd mye med selskapet og er veldig stolt av det jeg har gjort. Jeg var innstilt på at jeg nå skulle trappe ned mot en fase som ble annerledes, men det kom kanskje litt bråere enn jeg hadde regnet med.
- Men jeg har skriftet jobb så mange ganger i mitt liv at jeg ikke ser denne forandringen som noe problem.
Mandag kveld fikk han beskjeden fra styreleder i Yara Leif Teksum om at han ikke lenger hadde noen jobb i gjødselgiganten. Yara er i fusjonssamtaler med amerikanske CF Industries og trenger ifølge Teksum en toppsjef som er med gjennom hele prosessen.
- Hvilken begrunnelse fikk du for at du måtte gå fra Yara på dagen?
- Jeg hadde et kort og profesjonelt møte med Leif Teksum, slik det har vært beskrevet. Jeg fikk ingen annen begrunnelse enn den som har stått i avisen. Jeg har ikke noe å tilføre egentlig, sier han.
Ventet en ny runde
Den opprinnelige planen var at Hydro-sjef Svein Richard Brandtsæg skulle ta over Yara senest 1. februar. Han trakk seg tidligere denne måneden som følge av fusjonssamtalene med CF Industries.
- Hva var det som gjorde at det var så om gjøre at du gikk av nå, ikke i februar som planlagt?
- Det må du spørre styret om. Vi inngikk en avtale i vår der det står helt klart at jeg trekker meg tilbake når vi hadde klar en ny sjef. Vi trodde jo vi hadde det med Svein Richard. Når det ikke gikk, hadde jeg regnet med at det ble en runde til, men det valgte styret å ikke gjøre, sier han.
- Har du tatt med deg "pappesken" fra kontoret?
- Jeg fikk beskjed såpass sent mandag kveld at vi skal ha en runde en av de nærmeste dagene for å ta ned noen bilder og sånn. Vi har akkurat flyttet, så det gjør det enklere, for da er det ikke så mye ting, men jeg har noen bilder og gjenstander jeg har tatt med fra tiden ute som jeg skal hente, sier han, men vil ikke være med på å kalle det vemodig.
- Jeg har flyttet så mye rundt i hele verden, og hatt så mange forskjellige viktige jobber, har avsluttet disse og jobbet med så mange fantastiske mennesker, lært mye og fått mye igjen. Hver gang har jeg ønsket enheten lykke til videre. Slik har jeg drevet i alle jobbene jeg har vært så heldig å ha. Jeg har hatt et fantastisk industriteknisk liv, og nå er det over til en ny fase.
- Å si adjø er egentlig bare starteren på en ny fase. Slik vil det bli her også, sier han.
Les også: Får ni mill. for å «stå til rådighet»