Kjell Inge Røkkes børsnoterte investeringsselskap Aker har godtatt et forelegg fra Økokrim på 51 millioner kroner etter at selskapet 1. november ifjor forlenget en total return swap-avtale på halvannen million aksjer i Aker Solutions.

I en pressemelding fredag skriver Økokrim at de har gitt Aker et forelegg på 34 millioner kroner for ett tilfelle av ulovlig innsidehandel og ett tilfelle av brudd på taushetsplikten. I tillegg er en teoretisk gevinst på 17 millioner kroner inndratt.

Aker skriver i en melding fra selskapet at det har samarbeidet med Økokrim i etterforskningen.

- Vurdert opp mot alternativer fant Aker det fornuftig å komme til en løsning med Økokrim og godta forelegget. Det har vært valgets kval den siste tiden.  Vi i Aker har fra første dag erkjent de faktiske forhold.  Aker har valgt å ta konsekvensene av Økokrims syn, sier styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke i meldingen.

- Noe av det tristeste

Økokrim fikk saken oversendt fra Finanstilsynet i slutten av januar.

Spørsmålet Finanstilsynet undersøkte var hvorvidt Aker kunne ha forlenget trs-avtalen i strid med forbudet mot ulovlig innsidehandel, handel på informasjon som ikke er allment kjent i markedet og som er egnet til å påvirke aksjekursen merkbart.

Gjennom trs-avtalen har Aker den økonomiske eksponeringen, mens en motpart står som formell eier av aksjene. Kort tid etter at Aker forlenget trs-avtalen i november kom det to kursdrivende nyheter fra Aker Solutions: et kvartalstall med dobbelt så høy ordreinngang som ventet og et salg av et forretningsområde for fire milliarder kroner.

Like etterpå kjøpte Aker 16,44 millioner nye aksjer i Aker Solutions, og økte dermed sin eierandel fra 28 til 34 prosent. I forbindelse med aksjekjøpet innløste Aker snaut 610.000 av trs-aksjene, selv om trs-avtalen løp til 1. mai 2014.

- Denne TRS-saken er noe av det tristeste jeg har opplevd i Aker når jeg ser bort fra hendelser som har kostet menneskeliv eller påført mennesker skader. Fra Akers side er det egentlig ikke så mye mer å si enn å beklage overfor aksjonærene og omverden, og forklare det med «Good intention, bad execution».  Vi har stått overfor realiteter og konsekvenser som vi skulle vært foruten. Vi legger saken bak oss, og ser fremover, sier Røkke i fredagens melding.

- Alvorlig

Økokrim understreker at de ser meget alvorlig på denne type handlinger og legger til grunn at bøtenivået må være egnet til å ha den nødvendige avskrekkende effekt.

Økokrim har lagt tre forhold til grunn ved fastsettelsen av botens størrelse:

  1. At Aker ikke på noe tidspunkt har forsøkt å tilsløre de faktiske forhold og at de har samarbeidet godt under etterforskningen. 
  2. At det ikke har ligget noen kriminell vilje bak hendelsene.
  3. At Aker gjorde et reelt – dog uegnet – forsøk på å reparere feilen da de brøt taushetsplikten 4. november 2013.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.