Mandag møtte Rasmus Nordbø i Oslo tingrett tiltalt for innsidehandel. Påtalemyndigheten mener Nordbø brøt verdipapirhandelloven da han i etterkant av et styremøte i november 2013 ved to anledninger økte eierskapet i Comrod, der familieselskapet Brødrene Nordbø allerede var storaksjonær.
På styremøtet kom det frem at Habu Holding, som kort tid i forveien hadde lagt inn pliktig bud på 2,10 kroner på alle aksjene i Comrod, vurderte muligheten for å øke budet, et tilbud styret akkurat hadde vedtatt å anbefale overfor de øvrige aksjonærene.
Nordbø, som satt i styret i Comrod og var daglig leder for Brødrene Nordbø, skjulte ikke at han handlet aksjer i selskapet. Men han er uenig i at han hadde tilgang på innsideinformasjon.
– Jeg oppfattet hverken da eller etterpå at jeg fikk noe ny informasjon i styremøtet. Det var aldri snakk om noe tall. Jeg vurderte at jeg hadde samme rett som alle andre til å handle aksjer. Jeg mente jeg hadde fortsatt rett til å handle aksjer selv om det var fullt mulig å heve tilbudet, sa Nordbø i retten.
Hadde stående kjøpsordre
Han forklarte at han i lang tid hadde hatt kjøpsordre liggende inne hos Sparebank 1 SR Bank Markets.
– Jeg tenkte ikke noe på det. Jeg hadde ordre liggende inne. Endret ikke noe på det med den opplysningen. Ingenting som tydet på at kursen kom til å bli endret, sa Nordbø, og la til:
– Der og da visste jeg ikke om han skulle heve budet eller ikke, sa Nordbø med referanse til at Comrods styreleder Sturla Sand, som representant for Habu Holding, i styremøtet i november var innom at det kunne bli aktuelt å vurdere å øke prisen i tilbudet.
Rasmus Nordbø er overrasket over at saken har endt opp i retten.
– Jeg tror tiltalen er preget av det som skjedde i etterkant, sa Rasmus Nordbø til Dagens Næringsliv i en pause i retten.
Finanstilsynet fikk varsler
Kort tid etter at Nordbø hadde kjøpt de mer enn 2,8 millioner aksjene til 2,12 kroner, kom nemlig meldingen fra Habu Holding om at selskapet økte sitt bud til 2,50 kroner. Det gjorde at både Oslo Børs og Nordbøs meglerforbindelse kontaktet Finanstilsynet for å melde fra om mistenkelige handler. Fem måneder etterpå kom det også et anonymt brev til tilsynet der det ble skrevet at en av selskapets aksjonærer hadde kjøpt seg opp på ulovlig vis.
Advokat Thomas Berge i advokatfirmaet Elden er forsvarer for Nordbø. Han legger vekt på at et stort og proft styre ikke stemplet informasjonen fra Sand som innsideinformasjon da den ble kjent i styremøtet. Det ble ikke laget innsidelister og selskapets finansdirektør kontaktet heller ikke Oslo Børs da informasjonen ikke ble vurdert som meldepliktig.
– Heller ikke fra advokatfirmaet Comrod kontaktet i etterkant ble det vurdert som innsideinformasjon, sier Berge, som også mener vitneforklaringen til Comrod-styreleder Sturla Sand er betegnende.
– Han fortalte som normalt er, at når det gis et bud så smeller man ikke til med alt kruttet med en gang. Det er ikke noe merverdi i å høre at de bare kanskje øker budet, fremholder forsvareren.
Påtalemyndigheten mener likevel at opplysningene var presise nok til å rammes av loven.
– Påtalemyndigheten mener Nordbø skal dømmes for innsidehandel. Han hadde opplysninger som var egnet til å påvirke kursen merkbart, og hadde da ikke adgang til å handle disse aksjene, sier aktor Tone Bysting til DN.
Tirsdag la Bysting ned påstand om fengsel i ett år og to måneder hvorav syv måneder betinget, med to års prøvetid. Berge la ned påstand om full frifinnelse.
Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.