67-åringen skulle mandag møtt Sparebanken Møre i Sunnmøre tingrett i Ålesund – etter å saksøkt banken for 25 millioner kroner, men rettsmøtet ble avlyst. Fredag ettermiddag ble partene enige om et hemmelig forlik, der banken kompenserer kunden i noen grad. Forliket skal ikke være i nærheten av de 25 millionene 67-åringen krevde, etter det Dagens Næringsliv forstår.

– Det er inngått et forlik, men mer kan ikke jeg si, sier 67-åringen selv, som nå er pensjonist, men tidligere har hatt lederroller innen møbelbransjen på Sunnmøre.

I Sparebanken Møre vil de heller ikke snakke om forliket.

– Vet du, denne saken har jeg ikke så lyst til å kommentere, sier banksjef Olav Arne Fiskerstrand til Dagens Næringsliv – og henviser til bankens advokat, David Hilton.

Ingen av partenes advokater vil heller kommentere innholdet i forliket.

Kaller det svindel

67-åringen skal i perioden mellom juni 2008 og november 2010 ha overført rundt 25 millioner kroner til blant annet det filippinske selskapet Accupoint Marketing Center. Flere overføringer er gjort til selskaper som Finanstilsynet har advart mot. I prosesskriftene blir First Equis, P.E. Hess og Breakthrough International trukket frem som mottagere.

– Min klient har trodd at han investerte i ordinære, solide selskaper i utlandet, noe både norske selskaper og Oljefondet gjør. I dette tilfellet visste det seg at han var utsatt for organisert svindel, sier 67-åringens prosessfullmektig, advokat Trond Hatland, til Dagens Næringsliv.

Mellommann

Pengene er overført av Sparebanken Møre etter direkte ordre fra kunden, kommer det frem av dokumenter som partene har sendt til Sunnmøre tingrett. Noe var sunnmøringens egne penger, og delvis penger han hadde lånt og fått innvilget i kreditt fra banken. Sparebanken Møre er videre klar på at den mener 67-åringen skal ha fungert som en mellommann – og investert både andre privatpersoners og selskapers penger, og tatt seg betalt for dette.

Ifølge en investoravtale som banken sitter på og som skulle fremlegges som bevis i rettssaken fremgår det at sunnmøringen hadde krav på 62,5 prosent av eventuell utbetaling fra investeringene. Det til tross for at han selv kun skal ha skutt inn rundt åtte millioner kroner.

Sunnmøringen hadde ingen godkjennelse fra norske myndigheter for å drive med finansiell rådgiving, og bestrider overfor DN at han har solgt investeringsprodukter til andre.

– Det gjorde jeg ikke, sier han.

Da gevinsten uteble og 67-åringen og medinvestorer forsto at de var lurt og pengene tapt, svarte han med å saksøke Sparebanken Møre for 25 millioner kroner fordi han mener banken burde ha forstått at han var utsatt for svindel, og dermed burde ha nektet å gjennomføre transaksjonene han ba dem om.

Banken har avvist kravet helt og holdent, og vist til at alt ansvaret ligger hos kunden.

Alarmen gikk

– Bevisene i saken viser at saksøker hadde kunnskap om at betalingsmottager for de fleste transaksjoner var Accupoint Marketing Center, og at overføringene gikk til Filippinene, skriver bankens prosessfullmektig Hilton i et sluttinnlegg som er sendt retten.

Hilton skriver også at saksøker underveis har «truet» banken med krav om erstatning om den nektet å gjennomføre betalingene.

Sparebanken Møre stanset i november 2010 overføringene, etter mistanke om hvitvasking, en mistanke de nå sier det ikke er grunnlag for.

67-åringen har selv ikke anmeldt de personene eller selskapene han mener har svindlet ham.

– Det finnes mange eksempel på denne typen svindel min klient er utsatt for, og erfaringene fra å prøve å forfølge utenlandske aktører som disse, og prøve å inndrive pengene, er svært vanskelig, sier advokat Trond Hatland.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Mediesky investor gikk på en smell i 2012 - nå håver han inn igjen