Det er ganske nøyaktig et år siden bomben smalt. I juli ifjor kunngjorde kinesiske myndigheter at det var satt i gang korrupsjonsetterforskning mot den britiskbaserte farmasigiganten GlaxoSmithKline (GLK).

GLK beskyldes for massiv korrupsjon over flere år. Kineserne mener selskapet fra 2007 betalte rundt 3,8 milliarder kroner i bestikkelser til sykehus, leger og annet helsepersonell som har ansvar for innkjøp og utskriving av reseptbelagte legemidler. Til gjengjeld skulle disse i størst mulig grad foreskrive medisiner produsert av GSK.

Etter fire måneders etterforskning arresterte kinesiske myndigheter fire lokale GSK-topper. De er mistenkt for å ha betalt kontanter og stilt prostituerte til rådighet til korrupte leger.

Kinesiske påtalemyndigheter mener GSK brukte et intrikat nettverk på rundt 700 reisebyråer og konsulentfirmaer til å kanalisere bestikkelsene ut til mottagerne, altså leger og helsepersonell.

Sjef på tape

GSKs tidligere Kina-sjef, briten Mark Reilly, fikk både skylden og ansvaret for å rydde opp i saken.

Reilly hyret blant annet inn et privat etterforskningsfirma, ChinaWhys, for å komme til bunns i saken. Dette ble bekreftet fra GSK-ledelsen i London denne uken.

Problemene fortsatte da ChinaWhys-sjef Peter Humphrey ble arrestert i august, mistenkt for å drive en svertekampanje. Mot nettopp GSK.

De siste dagene har skandalen tatt en ny omdreining. Det ble da kjent at det verserer en sextape på nettet med Reilly og hans kinesiske kjæreste i hovedrollene. Opptakene er gjort i hemmelighet i Reillys leilighet i Shanghai.

I mars ble filmen sendt på epost til flere i toppledelsen i GSK. Selskapet er lite villig til å snakke om filmen, men bekrefter dens eksistens til avisen The Sunday Times.

– Vi kan bekrefte at det fins en tape, sier GSK-talsmann Simon Steel i London til avisen.

Det er uklart hvem som står bak opptakene, eller om de ble gjort for å presse Reilly og GSK.

Reilly var skilt fra sin britiske kone da opptakene ble gjort.

London-etterforskes

Kinesiske myndigheter overleverte i mai sitt etterforskningsmateriale i saken til Serious Fraud Office – britisk økokrim, som har startet sin egen etterforskning.

Internasjonale lover er de siste årene blitt kraftig innskjerpet når det gjelder korrupsjon, hvitvasking, bestikkelser og annet snusk.

Mens bestikkelser tidligere kunne trekkes fra på skatten som utgifter til inntekts erverv, er det i dag høyst kriminelt. Storbritannia innførte i 2010 en kraftig innstramning i lovverket.

Sist måned tok kinesiske myndigheter ut korrupsjonstiltale mot Reilly. Han er på frifot, men kan ikke forlate Kina.

GSK beskriver påstandene i Kina som «skammelige», men påpeker at selskapet samarbeider fullt ut med kinesiske myndigheter.

«Problemene relatert til vår virksomhet i Kina er meget vanskelige og kompliserte», heter det i en uttalelse fra GSK denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.