Rett før jul tok 45-åringen ut stevning for Oslo tingrett.

Han mente Landkreditt Bank, som han tidligere hadde vært kunde hos, hadde gjort seg skyldig i «gjentatte lovbrudd og krenkelser av Norges lover inkl. EMK mot meg og mine anliggender».

Kravet var på svimlende syv milliarder kroner.

Juridisk direktør Lars Tore Myklatun i Landkreditt Bank medgir at kravet er uvanlig.

- Det er ikke ofte vi får slike krav, sier Myklatun på telefonen.

- Jeg kan trygt si at det er svært sjelden. Det skjer nok ikke igjen. Men det hender av og til at man får krav av denne typen. Og alle krav skal i utgangspunktet behandles. I dette tilfellet mente vi oss trygge på at vedkommende ikke ville nå frem med kravet, sier en lattermild juridisk direktør.

Forsto ikke saken

Retten påla mannen å engasjere en prosessfullmektig «ettersom han ikke maktet å fremstille saken på en forståelig måte», et pålegg mannen anket.

Nå er saken avvist av dommerfullmektig Lars Marcus Evensen, som mener kravet ikke tilfredsstiller tvistelovens krav i sak om erstatning og oppreisning. Retten kunne rett og slett ikke behandle kravet på en forsvarlig måte.

I et brev oppfordret retten saksøkeren i februar å utdype sitt søksmål ved å oppgi hvilke rettsregler han mener Landkreditt har brutt. Han ble også spurt om bevis; skriftlige eller vitner. Videre stusset dommeren over størrelsen på kravet.

Mangler dokumentasjon

«Ditt krav er på 7 milliarder kroner. Retten kan ikke se at kravet er begrunnet. I stevningen er det ingen dokumentasjon som viser at du har blitt påført et tap i denne størrelsesorden», skriver Evensen, som også gir 45-åringen litt veiledning i norsk erstatningsrett og muligheter for økonomisk oppreisning:

«I norsk erstatningsrett er det et vilkår å kunne bevise og dokumentere konkrete tapsposter, og retten ber deg gjøre dette», skriver retten, som også forklarer saksøkeren litt om oppreisningserstatning.

«Noe avhengig av lovbrudd, ligger oppreisningserstatning i norsk rett normalt mellom 10.000 til 300.000 kroner».

Saksøkeren fikk deretter en ny frist til å gi en faktisk og rettslig begrunnelse for søksmålet og varsel om at saken kunne bli avvist om han ikke gjorde det. Deretter fikk han utsatt fristen en rekke ganger, til slutt til 20. april. Da trønderen ikke inngå rettet stevning innen den datoen, endte det altså med at saken ble avvist.

Tidstyv

Landkreditt Banks Lars Tore Myklatun forteller at det er sjelden retten avviser å behandle en sak i Norge.

- Det er et viktig prinsipp i rettsstaten at man har krav på å få prøvd sin sak, sier den juridiske direktøren og forteller at det går en del på å behandle grunnløse krav.

- Det spiser både av vår tid og ikke minst hos domstolene, påpeker han.

Retten endte med å ilegge saksøkeren bankens saksomkostninger på 6.000 kroner.

I en epost skriver 45-åringen at han kan dokumentere kravet og at den bakenforliggende saken er at Landkreditt Bank prøver å fremtvinge tvangssalg av eiendommer eiet av han og familien.

- Dommen er ikke forkynt for meg ennå, og den vil selvfølgelig bli anket, kommenterer han.

Les også:

Dette er landets mest populære hytteområde dnPlus

Kritisk til «sportifisering» av jakt og fiske dnPlus

Fikk jekket opp satsene hos Jotun dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.