Ali Asghar (40) sitter allerede varetektsfengslet for sin rolle i dagligvarekjeden Lime, men nå risikerer han også straff for sin rolle som tidligere bingoeier.
I 2011 og 2012 skal Asghar gjennom sine selskaper ha unnlatt å ha betalt inn tilsammen 9,5 millioner kroner til 31 foreninger, ifølge tiltalen.
Politiadvokat Susie Bergstrand ønsker ikke å kommentere tiltalen som omhandler brudd på lotteriloven og økonomisk utroskap. Det var en anmeldelse fra Lotteritilsynet som førte til at politiet innledet etterforskning.
Nekter straffskyld
– Dette er en svært uheldig sak, først og fremst for foreningene som har budsjettert med inntekter som ikke kommer. Også for bingobransjen er dette uheldig, sier Tore Bell, som er områdeansvarlig for Lotteri i Lotterttilsynet.
Aldri før har Lotteritilsynet avdekket en så omfattende sak i bingobransjen. Selv nekter Asghar straffskyld, ifølge hans forsvarer Shayantini Moorthy.
Asghar drev bingovirksomheten gjennom moderselskapet Norsk Lotteridrift sammen med en nærstående partner som også står tiltalt. Selskapsnavnet var velkjent i det norske spillmiljøet, men da som den største aktøren i det norske automatmarkedet. Tre år etter at automatmonopolet ble innført ble navnet snappet opp av Asghar og partneren. Under moderselskapet er det blitt etablert et titall datterselskaper.
– Det har vært veldig mange selskaper med store utskiftninger i rollene som daglige leder og styreleder, sier Bell.
– Hvilken rolle har Asghar selv hatt?
– Han har selv hatt en tilbaketrukket rolle. Vi i Lotteritilsynet har hatt endel dialog med ham, men det stemmer at han i liten grad har fremstått i papirene.
«Benyttet i driften»
Asghars forsvarer, advokat Shayantini Moorthy, påpeker at eks-bingoeieren ikke er blitt beriket av disponeringene han nå står tiltalt for.
– Lotteriforskriften har i dag en annen ordlyd enn tidligere med hensyn til utbetaling til foreninger. Midlene er benyttet i driften i virksomheten som var under oppbygging. Ikke noe av disse midlene har gått til aksjonærer, skriver hun i en epost.
Forsvareren viser til at selskapet foretok betydelige investeringer, men som selskapet ikke fikk igjen som følge av myndighetenes senere endringer i form av begrensninger i åpningstider i spillehallene.
– Omsetningen falt og selskapet oppnådde ikke sine budsjettmål, opplyser advokaten.
Siden Asghar for tiden sitter varetektsfengslet i Lime-saken, driver han ikke bingovirksomheten nå, ifølge forsvareren.
De mest lukrative spillehallene skal ha hatt en betydelig omsetning. Tall DN har fått tilgang til, viser at databingoen i et lokale på Grønland omsatte for 31 millioner kroner i løpet av andre halvår i 2011.
Lotteritilsynet har underveis inndratt autorisasjonen til flere av bingoselskapene.
– I disse tilfellene har det til en viss grad dukket opp nye selskaper som overtok driften, sier Bell i Lotteritilsynet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.