Ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett opptrådte eiendomsmegler Fredrik Dyve erstatningsbetingende uaktsomt da Dyve ikke opplyste kjøperen Key Property at et lik hadde ligget i boligen over lang tid.
– Det er en grotesk og trist historie som ligger bak her, sier advokat og medeier i Key Property, Are Lövenörn Svendsen.
Key Property kjøpte tomannsboligen i Olav Hegnas vei 21A på Sinsen i Oslo for seks millioner kroner i mars 2011. Eiendommen, som besto av 14 hybler, ble solgt 1,1 millioner over takst. Noen uker etter eiendomskjøpet fant Are Lövenörn Svendsen ut at en død mann hadde ligget i et av rommene over lengre tid før han ble oppdaget.
Obduksjonsrapporten anslår at det kan ha gått ett til to år siden mannen døde og at liket nesten var «fullstendig skjelettert», ifølge rettsavgjørelsen.
Nabo fortalte likhistorien
– Dyve opplyste aldri meg om dette, vi fikk høre likhistorien av en nabo noen uker etter kjøpet. Key Property hadde aldri budt 1,1 millioner kroner over takst og ville nok vurdert et annet objekt med den kjennskapen vi etterhvert fikk, forteller Are Lövenörn Svendsen i Key Property.
I 2011 vant en boligkjøper på Kalbakken i Oslo frem med sitt krav om å få hevet kjøpet og erstatning. Selgeren hadde ikke opplyst om at tomannsboligen var åsted for et trippeldrap fem år tidligere.
– Det er generelt veldig vanskelig å vite hvor langt tilbake man skal måtte gå i tid i forhold til å opplyse om historikk på en eiendom overfor en kjøper, sier eiendomsmegler Fredrik Dyve.
Eiendomsmegleren stiller seg «undrende» til lagmannsrettens avgjørelse, og Dyve understreker at han ikke var saksøkt i saken. Det var eiendomsmegler Dyves forsikringsselskap Protector Forsikring som ble stevnet. Ifølge dommen fikk ikke Dyve kjennskap til den avdøde mannen før en nabo fortalte dette under første visning. Deretter skal Fredrik Dyve og en kollega ha opplyst om dette muntlig til interessentene.
Avviser å ha fått info
Opplysningen ble imidlertid ikke tatt med i salgsdokumentene eller gitt i budrunden eller i kontraktsmøtet. Dyve forklarte i lagmannsretten at han mener å huske å ha informert kjøperen om likfunnet, men det avviser Are Lövenörn Svendsen og Key Property.
Kjøperen saksøkte meglerforetakets forsikringsselskap Protector Forsikring, og første runde i Oslo tingrett endte med frifinnelse for forsikringsselskapet. Borgarting lagmannsretten vurderte saken annerledes og tilkjente Key Property 100.000 kroner i erstatning pluss sakskostnader og andre utgifter.
Protector Forsikring har tidligere utbedret luktproblemet etter liket, og må tilsammen ut med 570.000 kroner til Key Property.
– Dommen er nok i tråd med de flestes oppfatning av hva som er riktig, selv om vi mener erstatningssummen er mye mindre enn den burde vært. Dommen fastslår at negativ historikk har noe å si for verdien på eiendommen, og at dette er viktig info som megler plikter å opplyse om og å kunne dokumentere at han har opplyst om, sier Are Lövenörn Svendsen.
«Har utbedret luktproblemet»
Advokat Tommy Ravndal i Protector Forsikring er overrasket over dommen og mener den er uriktig. Forsikringsselskapet har ikke tatt stilling til om det vil anke rettsavgjørelsen.
– Protector har utbedret luktproblemet og betalt for dette. Følgene av at det har ligget et lik i boligen er således reparert. Utover dette er det vår oppfatning at en slik type hendelse ikke gir følelsesmessige betydning som påvirker markedsverdien, skriver advokat Ravndal i en epost.
Og spør:
– Hvor lang tid i etterkant, eventuelt i hvor mange transaksjoner skal en slik opplysning gis?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.