– Jeg kjenner meg ikke igjen i «de flinke jentene som ikke ønsker å jobbe like mye». Debatten handler om like muligheter og rettigheter, sier Trine A. Lorentzen, advokat og partner i advokatfirmaet PwC.
Hun og partnerkollega Lene Sakariassen reagerer på jusprofessor Geir Woxholths kronikk i DN torsdag.
Les kronikken «Hardtarbeidende menn må se seg forbigått av mindrearbeidende kvinner. Bare fordi de er kvinner. Er det likestilling?»
Woxholth stiller blant annet spørsmålet: «Gir de kvinnelige juristenes karakterfortrinn og faglige dyktighet dem en «rett» til å bli partner, etter at de gjennom årene har jobbet langt mindre i firmaet enn mannlige kolleger som gjennom sin arbeidsinnsats har vist at de når opp til partnernivå?»
Les også: - Må jobbe døgnet rundt
Ingen Tårnfrid
Pwc-partnerne er oppgitt over at debatten ikke har kommet lenger i 2015. De mener at Woxholths beskrivelse av kvinnelige advokater er stigmatiserende og nok et eksempel på «gubbeveldet».
– Det er ingen fysiske begrensninger som gjør at jeg ikke kan jobbe «14-timersdager», fortsetter Lorentzen.
Likevel spiser hun som oftest middag med familien rundt klokken fem hver dag, men logger seg på igjen «etter treåringen har lagt seg».
– Stereotypien er jo Tårnfrid. Men nei, jeg har hverken vaskehjelp eller butler, sier hun.
– Vi jobber hardt, men det er fullt mulig med god planlegging, sier Sakariassen, som selv har to små barn.
Det er innlærte, ubevisste og forutinntatte holdninger hos både kvinner og menn som, ifølge advokatene, er årsaken til at få kvinner blir partnere. Både fordi de ikke blir gitt muligheten, og fordi de ikke tar valget.
Advokatfirmaet PwC har 24 prosent kvinnelige partnere. Det er over gjennomsnittet på rundt ti prosent, for de fem største advokatfirmaene i Norge, ifølge tidligere sjefjurist i Norsk Hydro Odd Ivar Biller.
Les også: Fikk krav om kvinnelig advokat
- Alltid småbarnsfasen det dreier seg om
Begge partnerne er enige om at fleksibilitet er viktig for å hverdagen til å gå opp.
- Det er alltid småbarnsfasen det dreier seg om, Men vi skal jo jobbe i 40 år. Likevel sammenfaller ofte en mulig partnerposisjon med etableringsfasen, og det er da det blir en debatt, sier Sakariassen.
– Jeg har jo hatt to fødselspermisjoner, før jeg ble partner, men har hatt en fleksibel løsning. Det er en fordel for både meg og arbeidsgiver, fortsetter hun.
Hun legger til at fleksibilitet og like muligheter er like viktig for «den moderne mannen».
Flere kvinnelige toppadvokater reagerer sterkt på påstander om at kvinner ikke når opp som partnere fordi de da må jobbe døgnet rundt.
– Jeg ble så provosert over utsagnene at jeg ikke fikk sove, sier Susanne Munch Thore i Wikborg Rein.
Ofrer venner og trening
Hardt arbeid går likevel på bekostning av andre ting enn familie.
– Det er ikke familien som ofres, men venninner, sier Sakariassen.
Lorentzen er enig.
– Og trening, legger hun til.
Det er heller ikke alltid like enkelt å få tid til matlaging.
– Jeg kjøper av og til middag på jobb, som kan varmes opp hjemme. Jeg benytter meg av det ganske ofte, men ikke hver uke. Andre har jo matkasser og sånn, sier Lorentzen.
Les også:
– Det finnes to advokatmarkeder
Holmenkollen-luksus legges ut for salg til 40 millioner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.