Da justisminister Anders Anundsen overtok ansvaret for politiet, var det etter mer enn ti år med mislykkede satsinger mot økonomisk kriminalitet. Nå vil Anundsen gjøre flere store endringer for å få politiet opp og stå igjen.
– Jeg er helt enig i at vi lykkes for dårlig i kampen mot økonomisk kriminalitet. Departementet jobber nå med en ny strategi, en ny handlingsplan, for å få mer robuste fagmiljøer i politiet, sier Anundsen.
– Jeg har tidligere betegnet økonomisk kriminalitet som en torpedo under velferdssamfunnet. Det går glipp av store penger og det misbrukes offentlige midler i stort omfang.
Han kjenner igjen virkelighetsbeskrivelsen i DNs sak sist lørdag, der det kom frem at politiet henlegger store mengder saker på grunn av manglende kapasitet, og at tre av fire økonomisk kriminelle trolig aldri blir oppdaget.
– Økonomisk kriminalitet er ofte komplisert, bredt fundert og med mange involverte. Vi har i dag et politi som ikke er rustet til å håndtere den typen omfangsrik kriminalitet, sier Anundsen.
– Etterforskningen av Lime-kjeden er et eksempel på at det likevel går an, men i mange politidistrikter er økonomiteamene kanskje bare et par mennesker. Vi vil sikre at det blir mer robuste fagmiljøer til å etterforske økonomisk kriminalitet flere steder i landet.
Et dilemma
Anundsen viser til at regjeringen allerede har en handlingsplan mot arbeidsmarkedskriminalitet, som er en del av satsingen mot økonomisk kriminalitet. I tillegg kommer en rekke nye stillinger i politiet, og utdanningsløp på Politihøyskolen spesielt rettet mot økonomisk kriminalitet.
– Dette er forhåpentlig på plass første semester neste år. Noe av målet er å forene de fagmiljøene og kontrolletatene – skatteetaten, NAV og politiet – som bør jobbe bedre sammen.
– Men vi hører allerede nå at det er strammere budsjetter i for eksempel Økokrim i år enn ifjor. Skal det være slik?
– Nei, det bør ikke være sånn. Men det er et dilemma her. Vi har tidenes satsing på norsk politi, men vi øremerker store deler av midlene er til IKT-satsing, nye stillinger og nye jurister. Det fører til at de frie midlene blir redusert, fordi vi også skal effektivisere i politiet.
– Så det er mer satsing, men strammere budsjetter?
– Jeg forstår at politiet føler at rammene blir strammere, samtidig som politiet vokser eksplosivt med nye stillinger.
Ny tildelingsmodell
Anundsen sier imidlertid at også dette er noe han og justisdepartementet vil følge med på.
– Vi har satt i gang en gjennomgang av hele finansieringen av politiet, for å se hva som er av bundne midler og hva slags konsekvenser har det for måten politiet kan jobbe fremover. Dette vil munne ut i en ny modell for tildeling av penger til politiet.
– Hva med forslaget om å gi kontrollmyndighetene mulighet til å utstede sanksjoner? Dette forslaget har ligget brakk i utredningen «Fra bot til bedring» siden 2003.
– Vi jobber med ulike deler av den utredningen. Noe av det er relevant og noe er det ikke.
– Det er et 12 år gammelt forslag?
– Ja, du kan jo spørre forrige regjering hvorfor de ikke gjorde noe med utredningen. Vi har ihvertfall tatt den opp av skuffen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Les hele avisen