I en stemmegiving vedtok Norges Høyesterett fredag å oppheve Lagmannsrettens kjennelse mot Erik Portocarrero om at han kan utleveres til det amerikanske justisdepartementet (FBI).

Portocarrero eier eiendom for flere titalls millioner kroner, blant annet hus på Bygdøy i Oslo. Han ble pågrepet av norsk politi og satt i varetekt 19. juni i fjor. Portocarrero er av amerikanske myndigheter siktet for å ha bedrevet ulovlig sportstippingsvirksomhet fra Peru, samt mottatt veddemål fra amerikanere.

Lagmannsretten konkluderte i sin kjennelse at «det ikke er noe krav om norsk strafferettslig jurisdiksjon overfor de faktiske handlinger som har funnet sted i USA og som er grunnlaget for den amerikanske tiltalen».

Dette er riktig, så langt det rekker, mener Høyesterett - men Portocarrero oppholdt seg i store deler av gjerningstiden i Peru.

Høyesterett gjør det derfor gjeldende at Norge ikke ville hatt strafferettslig jurisdiksjon dersom Norge tenkes i USAs sted.

«Det kan se ut til at lagmannsretten har oversett den særlige problemstillingen som kan oppstå der domfellelse for en tilsvarende handling etter norsk rett ville forutsette ekstraterritoriell strafferettslig jurisdiksjon, eventuelt har lagmannsretten – uten noen nærmere begrunnelse – bygget på en annen rettslig forståelse enn den som har vært lagt til grunn i den juridiske teorien», heter det i rettsdokumentet.

 

LES OGSÅ: It-konsulent dømt til to års fengselstraff for lønnstyveri

Her steg boligprisene 18,5 prosent

Ikke overrasket

Avgjørelsen kom ikke overraskende på Portocarreros forsvarer, Anders Brosveet i Advokatfirmaet Elden. Han sier til DN at klienten hans ble lettet over utfallet.

- Han var lettet, men vi var nokså trygge på utfallet. Vi har hevdet dette fra dag én, så vi er mer overrasket over at Lagmannsretten og Tingretten ikke kom til samme konklusjon som Høyesterett.

- Hva skjer med din klient nå?

- Det skjer ingenting før saken på nytt har vært oppe i Lagmannsretten. Hvorvidt han vil forbli varetektsfengslet er et annet spørsmål, det må vi se på etter hvert.

I varetekt

Norge har ikke straffebud som rammer utlendinger som tar imot veddemål fra norske kunder. I USA er det derimot en straffbar handling. For at Portocarrero skal kunne bli utlevert til amerikanske myndigheter, må det også foreligge brudd på norsk lov. Dette for å oppfylle kravet om såkalt «dobbel straffbarhet».


– Så lenge utpresningspåstandene faller bort, kreves det at gamblingforholdet har mer enn ett års strafferamme i Norge. Det har det kun hvis det er begått som ledd i «virksomheten til en organisert kriminell gruppe», og noe slikt vilkår følger ikke av den amerikanske tiltalen, forklarer Brosveet.

Dersom Lagmannsretten avgjør at det ikke foreligger brudd på norsk lov, vil Portocarrero igjen bli en fri mann.

- Han vil ha den amerikanske tiltalen hengende over seg, men han kan ikke dømmes av amerikansk jury så lenge han ikke er i USA, legger forsvareren til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.