- Her skulle jeg lage mitt eget atelier, forteller Wencke Waage. Torsdag kveld møtte hun og mannen de tomme restene av et halvt uthus som har vært lagerplass og verkstedbod for Waage-familien siden 1947.
Mannen Roger står på betongbunnen der drivhuset han pleide «å ta par sigarer i om sommeren når det blåser som verst» stod.
De hadde sett bildene i media mens de var i Spania. Torsdag kveld var ekteparets første møte med den gjenværende delen av uthuset. Nabofeiden i den lille private veistubben på Nesøya har vært emosjonelt opprivende for ekteparet.
De har i lang tid kranglet med den nokså nyinnflyttede seismikkstyrelederen Arne Vigeland om et gammelt uthus som krysset tomtegrensen. Tidlig i april, da ekteparet var reist til Spania, tok Vigeland saken i egne hender og bokstavelig talt delte uthuset i to langs tomtegrensen.
Bildene av det halverte uthuset skapte stor oppmerksomhet etter at DN omtalte saken, og også svenske, og danske medier gjenga nabodramaet.
Arne Vigeland innrømmet rivingen og at han ikke tillatelse overfor DN 8.april.
- Eiendomsretten gjelder fortsatt, den er enda sterkere enn janteloven, sa Vigeland.
Han hevdet kommunen har kjent uthuset ulovlig, og at det han hadde gjort, var «å bringe arealet tilbake til sin ikke-ulovlige tilstand». Dagen etter trakk seg han fra alle verv i Asker Høyre. Vigeland har sittet i styret i Nesøya krets av Asker Høyre, og vært styremedlem i Østre Nesøya Vel og i Nesøya Felles Vel.
River uthuset
Torsdag kveld sto to containere i oppkjørselen til det idyllisk plasserte huset med utsikt til Brønnøya og Oslofjorden, fylt med det forsikringsselskapet tror kan reddes, den andre med det som må kastes. Da håndverkerne var ferdig med arbeidet, sto uthuset åpent for vær og vind, men det var regnet som sto for de største skadene. Hageredskaper, store spader, planter og annet inventar fra uthuset var plassert inntil verandaen som tilhører hovedhuset. Ekteparet skal nå gå gjennom alt i containerne. Og restene av uthuset må rives
– Forsikringsselskapet sier det ikke kan stå sånn. Hele fundamentet er borte, bærebjelker og alt, forteller Waage.
For å hindre at bygget raser sammen, holdes restene oppe av tykke rep festet til trærne som, ifølge grenseoppgangen utført i 1981, tilhører Vigeland.
- Det forundrer meg ikke om de blir kuttet. Alt er juss, sier Wencke.
Hun mener sommeren er ødelagt.
Saken er politianmeldt to ganger. Først da rivingsprosessen startet, deretter over påske. Det er ifølge Wencke Waage en foreløpig politianmeldelse som de fremdeles kan gjøre endringer i. Vigeland er foreløpig anmeldt for innbrudd og skadeverk.
Truet med regningen
DN gjorde torsdag gjentatte forsøk på å få tak i Arne Vigeland, men fikk ikke svar på henvendelsene.
Da Vigeland rev uthuset, uttalte han til DN at det hadde vært en ukultur langs den private veien på Nesøya, der naboene hadde vært vant med å ta seg til rette i det de oppfattet som et slags fellesareal.
Onsdag ble det lagt ut et svarbrev fra Vigeland på hjemmesiden til Asker kommune. I brevet avviser Vigeland at han har bedrevet ulovlig riving. Han viser til at den delen av uthuset som lå på hans eiendom, var mindre enn 15 kvadratmeter. Dette er bygningslovens grense for uthus som kan føres opp og rives uten kommunale tillatelser.
I brevet viser han også til at han gjentatte ganger har forsøkt å få ekteparet til å rive boden selv. Han har vedlagt et brev til deres advokat Sverre Skogrand fra desember, der han opplyser at han kommer til å få et profesjonelt firma til å rive halve uthuset, og at regningen for rivningen «åpenbart» vil bli sendt til ekteparet.
– Det kan han bare drømme om, sier Roger Waage.
De har foreløpig ikke mottatt den varslede regningen.
Utsikt ute av rekkevidde
Uthuset ble opprinnelig oppført i 1947, men påbygd med 12 kvadratmeter en gang mellom 1988 og 1994. Wenche og Roger Waage forklarer i sitt brev til kommunen, datostemplet 29. august 2012 at høyden Vigeland i DN beskriver som «et av de høyeste punktene på Nesøya» med «fantastisk fin utsikt» er utenfor hans tomt. Han kan visstnok bare få tilgang til det loddrette stupet ved å «klatre, bruke en høy stige eller gå over vår tomt», skriver ekteparet Waage.
Vigeland sa til DN i april at han har forsøkt å være rimelig, og at han tidligere har tilbudt et makeskifte slik at ekteparet Waage kunne få kanten av stupet mot at han fikk en annen del av deres eiendom, men at ekteparet avslo dette.
Les også:
Trekker seg fra alle verv etter nabofeide
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.