Tidligere advokat Geir Knutsen ble tidligere tirsdag dømt for skatt- og momsunndragelser på flere titalls millioner kroner. Forholdene ble avslørt rett før jul i 2014 av en av advokatene i kontorfellesskapet Knutsen var del av.
Les også: Kan miste bevillingen
Advokat Geir Knutsen var tiltalt for å ha unndratt drøyt 25 millioner kroner fra beskatning fra 2005 til 2013. Han var også tiltalt for å ha unndratt merverdiavgift av en omsetning på nærmere 22 millioner kroner i årene 2006 til 2014.
Knutsen hadde følge tiltalen i mange år fakturert kunder på siden av den offisielle omsetningen advokatfellesskapet han var en del av. Da en av kollegaene i fellesskapet oppdaget Knutsens «doble bokføring» begynte ballen å rulle. Drammen tingrett dømte Knutsen til fengsel i tre år og åtte måneder. Knutsens advokatbelling ble inndratt i mai i år.
Knutsens forsvarer Sverre Koch argumentert i retten for at klienten hadde rett på et skatteamnesti, som i praksis ville bety at han kunne fått såkalt straffeutmålingsutsettelse med prøvetid og sluppet fengselsstraff. Dette var tingrettens tre dommere uenig i.
Nesøyaadvokat dømt for massive skatteunndragelser
- Blir definitivt anket
- Geir Knutsen er selvfølgelig skuffet over at retten ikke ga ham medhold i at vilkårene for skatteamnesti var oppfylt, skriver Koch i en epost til DN, og varsler at en anke er på trappene.
- Dommen vil definitivt bli anket fordi tingretten har tolket skatteamnestibestemmelsen feil, fortsetter Koch.
I dommen fra Drammen tingrett kommer det frem at Knutsens revisor trakk seg kort tid etter at han fikk vite om den svarte omsetningen. I kjølvannet kontaktet han blant annet Jan-Egil Kristiansen, leder Skatteetatens Skattekrim-avdeling, for å varsle om den skjulte millionomsetningen.
Kristiansen vitnet i rettssaken og forklarte hvordan amnestireglene fungerer i praksis. Han opplyste at det var tilstrekkelig med en epost, en telefon eller et brev for å ta initiativ til frivillig retting.
Revisor varslet
Selv om Knutsen 8. januar ble konfrontert av advokatkollegene om skatteunndragelsene, drøyde det to uker før skattemyndighetene fikk anmodning fra Knutsens advokat om såkalt frivillig retting. Da hadde allerede Knutsens fratrådte revisor kontaktet skattekrim.
Retten mener Knutsen, etter at saken var blitt kjent for hans kolleger, ansatte og revisoren, hadde grunn til å regne med at skattemyndighetene ville opprette sak. Tingretten viser blant annet til en epost Knutsen skrev til sine kolleger en uke etter konfrontasjonen. Dommerne mener eposten viser at Knutsen, til tross for at han hadde kunnskap om «frivillig retting», ønsket å presse kollegene til å holde hans svarte omsetning skjult.
«Brevet dreier seg ikke om å melde fra. Tvert imot. Han ba kollegene om å få lov til å fortsette å holde forholdet skjult», heter det i dommen.
Retten mener derfor Knutsen ikke oppfyller kravene for frivillig retting.
Dette er forsvarer Koch uenig i. Han sier klienten var ukjent med at skattekontoret var informert om hans forhold da de begjærte at amnestisak ble åpnet.
- Da følger det av lovtekst, lovforarbeider og rettspraksis at begjæringen er "frivillig" og at skatteamnesti skal innvilges, skriver Koch, som understreker at det hverken han eller klienten vil gi ytterligere kommentarer.
Les DNs tidligere artikler om Knutsen-saken:
Avskiltede advokater (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.