Oslo tingrett har avsagt dom til fordel for Staten i konflikten rundt tariffen for Gassled, skriver nyhetstjenesten Bloomberg fredag morgen.
Staten ved Olje- og energidepartementet ble saksøkt av de fire selskapene Solveig Gas Norway, Njord Gas Infrastructure, Infragas Norge og Silex Gas Norway, som alle kom inn på eiersiden etter at de opprinnelige etablerern solgte seg ned.
Bak søksmålet står flere av verdens største investorer; Investeringsbanken UBS , den tyske finansgiganten Allianz og Abu Dhabis. De kjøpte seg inn i Gassled, rørsystemet som frakter norsk gass til kontintentet, da staten for første gang åpnet for at private investorer kunne kjøpe seg inn i 2010 og 2011.
Tvisten sto om hvorvidt tariffen kunne endres etter at de nye eierne kom inn i Gassled. Gassled dekker rundt 20 prosent av EUs totale gassforbruk. Selskapene som saksøkte staten mener inntektene deres ble mener redusert inntektene med 15 milliarder kroner. Staten la ned påstand om full frifinning i saken, noe de altså ble hørt med.
De fire saksøkerne mente endringene i tariffen ville redusere deres inntekter med totalt 34 milliarder kroner i nåverdi regnet frem til utløpet av lisensperioden. Staten opererte med et lavere tall.
Mente ikke å gi garantier
Tingrettsdommer Finn Haugen konkluderer med at det ikke foreligger noe som tilsier at OED ved etableringen av Gassled mente å binde opp staten for kapitalelementet frem til lisensperiodens utløp i 2028.
«Det foreligger derved ingen avtlae eller forhold med avtalerettslige elemeter som begrenset statens adgang til i 2013 å endre kapitalelementet eller andre deler av tariffsystemet», står det i dommen.
Dommer Haugen har sett saken i lys av både petroleumsloven og Grunnlovens forbud mot å gi lover tilbakevirkende kraft.
«Retten konkluderer med at tariffendringene ikke er så inngripende at Grunnloven §97 med forbud mot tilbakevirkende kraft kommer til anvendelse», heter det.
Haugen trekker frem at forskriften der tariffendringen blir vedtatt ikke gjelder for eksisterende avtaler, men kun avtaler som inngåsetter ikrafttredelsen og der transporten skjer etter 1. oktober 2016.
«Det foreligger derved ingen tradisjonell egentlig tilbakevirkning».
Staten er fornøyd med frifinnelsen:
- Olje- og energidepartementet er tilfreds med at staten nå er frifunnet i søksmålet ved Oslo tingrett, sier kommunikasjonssjef i Olje- og energidepartementet, Ole Berthelsen i en pressemelding.
Av dommen fremkommer det at Gassledd ble verdsatt til 55 milliarder kroner da selskapet ble opprettet i på slutten av 2002. Gassled var en sammenslåing av eierinteressene til rørledningene knyttet norsk sokkel. Norge bestemte tidlig at det var viktig med nasjonal kontroll over transportsystemet for å hindre både monopolsituasjoner eller parallelle rørledninger.
Grunnprinsippet var også at fortjenesten fra petroleumsvirksomheten skulle tas ut på feltene, og ikke i transportsystemet.
Solgte seg ut
Ifølge dommen begynte ExxonMobil i 2007 å se på mulighetene for å selge seg ut av Gassled. Det amerikanske sleksapet hadde et ønske om å bruke den oppbundne kapitalen i kjernevirksomheten- I 2011 solgte de sin åtte prosents eierandel til Njord, et selskape eiet blant annet av at UBS-fond.
Samme år solgte flere av de andre stifterne seg ut. Statoil solgte sin 24-prosents andel, Total kvittet seg med sine seks prosent. Shell solgte sine fem prosent. Året etter solgte Eni sine 1,2 prosent.
«Salgssummene er forretningshemmeligheter, men det er grunn til å anta at overdragelsessummene er høyere enn den opprinnelige verdsettelsen ved etableringen av Gassled».
Retten kommer til at staten kan bebreides for at tvisten i det hele tatt havnet i retten.
«Dette anser retten som tungtveiende grunn som gjør det rimelig ikk eå tilkjenne sakskostnder i denne konkrete saken», konkludere retten, som viser til at OED kunne gitt informasjon til de potensielle selger, kjøpere og rådgivere.
«Hadde slik informasjon vært gitt, tyder alt på at overdragelsene av Gassled-andelene ville blitt gjennomført, men til noe lavere priser», mener dommer Haugen.
I tråd med partenes ønske har dommeren utvidet ankefristen til seks uker fra forkynnelse.
Les også:
Så mye billigere tror Statoil at Johan Sverdrup fase-1 blir
Dette blir den dyreste høstferien på 16 år for nordmenn i utlandet
- Vi risikerer å få et raskt omslag i boligmarkedet og et fall i boligprisene. Det er farlig.
Se DNtv: - Familien min er Volkswagen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.