Mandag møtes en rekke landsstedsnaboer fra Ostøya i Asker og Bærum tingrett.
Årsaken er at eierne av to fritidseiendommer har saksøkt en tredje nabo de mener har tatt seg til rette på den ellers så idylliske Bærums-øya.
Ostøya regnes av mange som Oslofjordens perle. Den 3900 måls store øya har variert terreng med skog, store grønne plener, flotte strender og små innsjøer.
Den er også kjent for sin golfklubb, Oustøen Country Club, som regnes som kanskje landets mest eksklusive klubb. Når ferieboliger på Ostøya en sjelden gang annonseres i det åpne markedet er det gjerne med åttesifret prisantydning.
Nekter ferdsel
Men bak de velholdte hytteveggene har en bryggekonflikt brygget seg opp.
Jan og Nina Ivarsen kjøpte i 2004 en nesten syv måls stor eiendom for 2,5 millioner kroner.
Eiendommen, som ligger litt tilbaketrukket fra sjøen, er idag pantsatt for 20 millioner kroner. Nå må Ivarsen møte i retten, saksøkt av to av naboene som har strandlinje ut mot Hesthagabukta.
Saksøkerne, Øivind R. Lie, John Erik Skaar, Eva Skaar og Nils Erik Skaar mener naboene Ivarsen ikke har rett til å ha ilandstigning, fortøyning, gangvei eller ferdsel på stien som ligger på grensen mellom deres to eiendommer. Nå vil de ha rettens aksept for sin tolkning.
Historiske rettigheter
Saksøkte Ivarsen hevder bryggerettighetene fulgte med da eiendommen ble kjøpt, og at de går mer enn 100 år tilbake i tid, forteller advokat Tore Lunde som representerer Ivarsen-ekteparet i striden med Lie og Skaar.
- Ivarsen mener det allerede i 1899 ble etablert rettigheter til tilkomst, fortøyning og ilandstigning, sier Lunde som forklarer at de som foresto utskillelsen av eiendommene som ikke hadde strandlinje, var opptatt av å sikre disse tilkomst og fortøyning for båt.
- Hvilket er ganske naturlig. Denne servitutten ble påheftet Lille Oust fra dag én. Så har denne forpliktelsen smittet over på alle senere utskilte eiendommer. Hvis man har en eiendom på en øy så må man jo ha en tilkomst, sier advokaten.
- Har Ivarsen noen alternativ tilkomst?
- Nei, ikke som jeg kjenner til. Da vil man være avhengig av å få båtplasser andre steder. Man har ikke per i dag noen løsning for Ivarsen.
Henlagt av politiet
Ifølge Lunde startet konflikten i 2014 da saksøkerne skal ha begått selvtekt ved å ødelegge Ivarsens brygge og landgang. Saken ble politianmeldt, men ble senere henlagt uten etterforskning, forteller advokaten.
Bjørn Eriksen representerer motparten, Øivind R. Lie og familien Skaar. Hans klienter har lang fartstid på Ostøya og er andre- eller tredjegenerasjons brukere av landstedene. Eriksen har en litt annen fremstilling av den betente bryggekonflikten.
- Som det fremgår av sluttinnlegget mitt så mener mine klienter at motparten ikke har noen rettigheter. Konflikten startet i 2006, ikke i 2014. Det var fordi Ivarsen søkte om brygge på annen manns eiendom, sier Eriksen og påpeker at Bærum kommune tidligere har sagt at Ivarsen ikke har noen rettigheter i det omstridte området.
- Namsretten i Asker og Bærum har også sagt at han ikke har noen rettigheter til brygge der, i en begjæring om midlertidig forføyning, legger Eriksen til. Begjæringen fulgte i kjølvannet av Ivarsen ikke lenger kunne bruke bryggen i 2014.
- Vi mener det ikke var noen selvtekt, sier Eriksen, som ikke ønsker å forhåndsprosedere saken i media.
Når Asker og Bærum tingrett skal behandle saken er det satt av tre dager i retten, inkludert en befaring på Ostøya. Og om partene og deres advokater er uenige om mye, enes de om én ting: Ostøya er supert.
- Det er en flott øy, sier Lunde.
- Det er et fantastisk sted, er Eriksens kommentar.
Les også:
- Freden var viktigere enn retten
- De pengene skal jeg ha igjen! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.