Mandag starter Norges mest omfattende korrupsjonssak i sal 250 i Oslo tingrett. Yara har allerede erkjent korrupsjon og vedtatt foretaksstraff.
Nå er spørsmålet om også personer kan klandres. På tiltalebenken sitter fire av toppene i gjødselkonsernet Yara, et av landets største selskaper med staten som største aksjonær.
Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og tidligere konserndirektører Tor Holba, Ken Wallace og Daniel Clauw er alle tiltalt for grov korrupsjon.
Enger, Clauw og Holba har ikke erkjent straffskyld. Wallace' forsvarer har ikke villet kommentere hvorvidt hans klient erkjenner forholdene i tiltalen.
- LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent
I tre måneder vil det indre liv i selskapet bli brettet ut. En rekke profilerte ledere i norsk næringsliv må forklare seg som vitner, blant dem Norsk Hydros tidligere generaldirektør Egil Myklebust, Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt og tidligere Yara-topp Jørgen Ole Haslestad.
Når saken etter planen avsluttes i mars, vil det være fire år siden Yara første gang kontaktet Økokrim om mistenkelige konsulentutbetalinger knyttet til byggingen av en gjødselfabrikk i Libya.
Økokrim har samarbeidet med 12 land i etterforskningen av saken, og Yara-saken har nå utløst etterforskning hos påtalemyndighetene i ytterligere tre land.
Det bekrefter førstestatsadvokat Marianne Djupesland ved Økokrim, som har ledet den norske etterforskningen.
– Økokrims etterforskning har initiert etterforskning i Sveits og Nederland, sier Djupesland.
– I andre land?
– Det er forundersøkelser i India.
Trekløver
Milliarder av kroner ble kanalisert ut av oljerike Libya i Nord-Afrika under diktatoren Muammar Gaddafis regime. I den norske etterforskningen av Yara har selskapets virksomhet i Libya vært svært sentral.
Det som i sin tid utløste etterforskning, var en mistanke internt i Yara om at det var betalt honorar i forbindelse med etableringen av en gjødselfabrikk i Libya. Fabrikken er eid av Yara i fellesskap med Det libyske nasjonale oljeselskapet (NOC) og Libya Investment Authority (LIA). Begge med sterke bånd til det tidligere Gaddafi-regimet.
Investeringsfondet LIA kom inn på eiersiden i fabrikken helt på slutten av forhandlingene mellom Yara og NOC. Gjødselfabrikken er eid gjennom et joint venture-selskap som de tre partnerne har registrert i Nederland.
Djupesland i Økokrim vil ikke gå inn i detaljer rundt etterforskningen som nå pågår i Nederland og Sveits. Dagens Næringsliv har ikke lykkes å få kommentarer fra de ansvarlige statsadvokatene i de to landene.
Libysk ministersønn
I Norge er de fire Yara-toppene tiltalt for å ha betalt bestikkelser til sønnen til Libyas tidligere oljeminister, Shukri Ghanem, under forhandlingene om fabrikken. Ghanem var en av de mest sentrale personene i kretsen rundt Gaddafi.
Penger skal ha blitt betalt til en konto i den sveitsiske storbanken UBS, som ifølge tiltalen ble disponert av oljeministerens sønn. Ghanem var ikke bare oljeminister i Libya, han var tidligere statsminister og også styreformann i NOC, som signerte avtale med Yara om den libyske gjødselfabrikken.
– Vår klient har forklart seg om dette til Økokrim, helt frivillig. Han har forklart hvor disse pengene kommer fra og hva det gjelder, men jeg er forhindret fra å gå inn i detaljer om innholdet i hans forklaring, sier Bjørn Stordrange, som representerer den tidligere oljeministerens sønn.
– Er din klient siktet i Nederland eller Sveits?
– Jeg er forhindret fra å uttale meg om det, sier Stordrange.
Eks-oljeminister Ghanem flyktet til Østerrike under opprøret i Libya. Like etter Gaddafis fall ble Ghanem funnet død i en elv i Wien.
Den tredje kontraktspartneren til gjødselfabrikken, investeringsfondet LIA, var under signeringen representert ved Mustafa Zarti, går det frem av amerikanske ambassadedokumenter offentliggjort av Wikileaks.
Gaddafi-venn
Zarti har ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vært svært sentral i forvaltningen av det libyske fondet, og en nær venn av Gaddafis sønn Saif al-Islam. Han var en av flere som fikk sine konti frosset etter et vedtak fra FNs sikkerhetsråd. I likhet med Ghanem flyktet Zarti til Østerrike.
Etter opprøret i Libya startet politiet i Sveits en storstilt jakt på formuer holdt skjult av libyere med tilknytning til den styrtede diktatoren.
Sveits var en viktig kanal for utbetaling av bestikkelser fra Yara til den libyske eks-oljeministerens sønn, mener Økokrim. Yaras nære forretningspartner i Sveits, selskapet Nitrochem, skal ha blitt brukt for å skjule millionutbetalingene gjennom overfakturering av en rekke ammoniakkontrakter.
Yaras sveitsiske tradingselskap, Balderton, skal også ha vært en del av transaksjonene.
De neste ukene vil en rekke personer med tilknytning til de sveitsiske selskapene bli å høre i Oslo tingrett. Yaras mangeårige partner Nejdet Baysan i tradingselskapet Balderton og Nitrochems eier Andreas Zivy – en av Sveits’ rikeste menn – skal begge vitne. Det samme skal andre sveitsere som var sentrale i transaksjonene, som Økokrim mener ble gjort for å skjule bestikkelser.
Les også:
- Tidligere Yara-topp Thorleif Enger snakker ut om korrupsjonssaken
- Yara-direktørene peker på hverandre
- Tidligere Yara-sjef overførte 800 mill. til ukjent Kypros-selskap
Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.