Nokia er kanskje er skygge av hva de engang var, spesielt innen smarttelefoner, men det betyr ikke at de har gitt opp. Nokia Lumia 925 er den første toppmodellen i år fra finnene, og vi vet allerede om minst én til.

Nokia har et par vanskelige utfordringer. Den største er partnerskapet de har inngått med Microsoft. I dagens smarttelefonmarked henger dessverre Mirosofts Windows Phone-system ganske langt etter når det gjelder økosystem, altså alt assosiert med en telefon bortsett fra enheten i seg selv. Økosystem er først og fremst apper. Dernest nettjenester og nettsider som tilpasser seg når man besøker dem. Etter det igjen kommer tilgangen på tilbehør og kommunikasjon med eksternt utstyr. På alle disse områdene henger Nokia og Microsoft etter.

For Nokias del betyr det tydeligvis bare at de prøver enda hardere på å lage gode telefoner.

 

Kurver
Lumia 925 har en design som konkurrentene bør studere. Den skiller seg ut, og er estetisk tiltalende og solid. Den har en fremragende skjerm, som går nesten helt ut til kanten av telefonen og som er svakt buet så den går i ett med dekslene.

Knappen som aktiverer og låser skjermen er plassert midt på høyre side, så alle kan nå den med etthåndsgrep.

Den har også en dedikert knapp for å starte kameraet og å ta bilder med. For bilder er viktig for Nokia.

 

Kameramagi
Er det ett område som virkelig har vært Nokias paradegren, er det kamera. På den tiden da Iphone ikke engang hadde kamera og Samsungs og HTCs bilder så ut som grøt kom Nokia N95s bilder på trykk i aviser.

Nokia har fortsatt med det de kan best. Kameraet på Lumia 925 tar svært gode bilder i åtte megapiksler størrelse. Kameraet håndterer de fleste lysforhold og den innebygde blitsen er overraskende god.

I tillegg har Windows Phone en annen fordel. Man kan enkelt bytte mellom ulike kamera-apper mens kameraet er aktivt. Med to fingertrykk kan man skifte mellom enkelt kamera, Nokia Pro Cam og en egen app for å ta bildesekvenser som kan brukes til å lage ulike effekter i ettertid. Noen er faktisk veldig stilige, og alle er enkle å bruke.

Skjermen er mer enn god nok til å se på film, og telefonen har ikke noe problem med å vise film i høy kvalitet uten hakking. Med litt innsats kan du også få filmene over på en tv, men her har konkurrentene bedre løsninger.

Lyden er god, både i samtaler og ut av lydpluggen, men det er ingen muligheter til å justere lyden så den passer hodetelefonene eller høyttalerne.

 

 

Særing
Windows Phone 8 er enkelt å bruke. Men av og til blir det for enkelt. Man tvinges inn i et system som er så annerledes enn andre plattformer at det av og til virker unaturlig. Et typisk eksempel er integrasjonen mellom kontaktregister og sosiale medier. Og måten Microsoft blander chat-tjenester med sms. Det finnes ingen vei ut av disse sære løsningene og inn i en mer velkjent verden uten å bytte telefon.

Likevel passer nok Windows Phone godt for brukere som ikke ønsker annet enn telefoni, meldinger, e-post og kalender. Men er du vant til å bruke apper daglig vil du nok savne mye om du prøver en Windows-telefon.

 

Konklusjon
Nokia Lumia 925 er en telefon med mange styrker. Den er flott å se på, solid, rask, har et godt kamera og en god skjerm. Den passer nok godt som jobbtelefon for de som ikke ønsker å bruke telefonen til private formål, eller om man er glad i å leke med kameraet.

Men Windows 8 har fortsatt er alt for dårlig økosystem å tilby kjøperne. Trass i iherdig innsats fra Nokia og Microsoft. Bytter man fra Iphone eller Android vil de fleste savne flere tjenester de bruker daglig. Derfor kan jeg heller ikke anbefale Lumia 925 til et bredt publikum.

Følg vår anmelder på Twitter:







Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: