Toppsjef Alain Bouchard i den kanadiske kiosk- og bensinkjeden Couche-Tard måtte på ny forlenge akseptfristen for sitt bud på Statoil Fuel & Retail SFR tirsdag.

Dermed har det som mange antok var en «done deal» etter at storaksjonær Statoil og selskapets ledelse og styre aksepterte og anbefalte det opprinnelige budet, blitt alt annet.

Tror på høyere bud
Analytiker Martin Stenshall i Danske Markets er igjen ute med sitt syn om at kanadierne trolig må sukre pillen for at en akseptgrad på nitti prosent skal oppnås.

Han tror det er større sannsynlighet for at Couche-Tard vil heve budet, men at de vil komme unna med mindre nå enn hva han antok første gang akseptfristen ble forlenget. Samtidig advarer han minoritetsaksjonærene om at de kan bli sittende fastlåst i selskapet med én dominerende eier.

 

- Gitt markedsuroen de siste ukene, tror vi at investorene kan være villig til å akseptere budet med kun en liten økning til 54-56 kroner, skriver Stenshall i en fersk oppdatering.

Det vil si at kanadierne må legge på inntil 1,44 milliarder kroner på sitt opprinnelige tilbud på 15,9 millarder, eller 15,4 milliarder kroner når man hensyntar utbyttet for 2011.

Da Couche-Tard mandag i forrige uke forlenget budet første gang, mente Stenshall at budet måtte heves med inntil 2 milliarder kroner, eller inntil 58 kroner per aksje. Bakgrunnen, som nå, var at Couche-Tards aksje hadde styrket seg over 20 prosent (17 prosent nå) siden budet ble annonsert, og at selskapet neppe ville risikere dette ved å gå fra budet.

Kan bli sittende fastlåst
Han tror det er svært sannsynlig at Couche-Tard vil kunne være fornøyd med «full kontroll» selv om ikke selskapet oppnår nitti prosent, og anser det som mindre sannsynlig at selskapet vil trekke seg fra transaksjonen.

- Vi understreker risikoen for den potensielt fastlåste situasjonen som SFRs aksjonærer kan havne i som minoritetsaksjonærer, skriver analytikeren.

Danske Markets har en kjøpsanbefaling på SFR-aksjen, men tar ned kursmålet til 56 kroner, ned fra 58 kroner, i lys av en mulig realistisk økning i budet.

Ti nye dager
Couche-Tard forlenger sitt opprinnelige tilbud på 51,20 kroner per aksje i nye ti dager, til fredag 8. juni, ifølge en børsmelding.

Selskapet meldte for en drøy uke siden at det hadde oppnådd en aksept for 66,7 prosent av aksjene, som påkrevd når selskapet overstiger to-tredjedeler. Selskapet opplyser imidlertid ikke hvorvidt eller om akseptgraden har økt siden da.

- Denne forlengelsen er avgjørende for fullføringen av denne transaksjonen og vi fremhever det faktum at vi nærmer oss slutten på denne prosessen, sier konsernsjef Alain Bouchard i meldingen.

Holder alle muligheter åpne
Han gjentar at budet representerer en premie på 53 prosent på tilbudstidspunktet. SFR- aksjen ble imidlertid på tidspunktet handlet til sitt laveste noensinne. Bouchard peker også på at budet har blitt fremsatt etter omfattende forhandlinger med Statoil, og retter en advarende pekefinger mot dem som sitter på gjerdet.

- Vi står videre ved vårt tilbudsnivå skulle ikke globale markedsindekser og den økonomiske usikkerheten i Europa siden vi gjorde vårt opprinnelige tilbud kjent endre seg vesentlig, sier han.

Bouchard legger også til at selskapet holder alle muligheter åpne.

- På dette stadiet, holder vi alle muligheter åpne, inkludert å la tilbudet utløpe. Våre aksjonærer kan forbli trygg på at vi til enhver tid vil handle i deres beste interesse. Selv om denne transaksjonen forblir vår foretrukne transaksjon, er vi fortsatt aktiv i forhold til andre alternativer og tiden begynner å bli kritisk, sier Couche-Tard-sjefen.

SFR-aksjen er uendret til 51 kroner, omsatt for 7,8 milloner kroner onsdag.

Les også:
JP Morgan kjøper i Statoil Fuel & Retail
- Klokt å anbefale SFR-bud
- Har ikke vært i kontakt med andre aktører

Overrasket over at ikke flere ble spurt
Hardt ut mot salg av Statoil-stasjonene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.